Keresd a Lux-díjra jelölt filmeket a legközelebbi moziban!


Politikai thriller, oknyomozó dokumentumfilm és a patriarkális hagyományok ellen harcoló nőről szóló játékfilm került be az Európai Parlament Lux-díjára jelölt döntős alkotások közé. A filmeket októbertől februárig ingyenesen vetítik az európai mozik, a helyi nyelven feliratozva.

Mads Brügger dán-norvég-svéd-belga koprodukcióban készült Cold Case Hammarskjöld című dokumentumfilmje, Teona Strugar Mitevska észak-macedón-belga-szlovén-horvát-francia koprodukcióban készült Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija (God Exists, Her Name Is Petrunya) című vígjátéka és Rodrigo Sorogoyen spanyol-francia koprodukcióban készült El reino (The Realm) című thrillere verseng az elismerésért.

A filmek legközelebbi vetítési helyszínét itt lehet megkeresni. Kolozsváron például a Győzelem mozi november 7-én, csütörtökön vetíti az El reino (The Realm) című filmet, november 8-án a Cold Case Hammarskjöld címűt, november 15-től pedig a Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija (God Exists, Her Name Is Petrunya) című vígjátékot.

A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban november 13. és 15. között vetítik a három filmet.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon január 31-ig. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese jövő év júliusában részt vehet a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és bemutatják a Lux-filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt alkotását is.

A Lux-díj 2019-es nyertesét, amelyet az Európai Parlament tagjainak szavazatai alapján választanak ki, november 27-én jelentik be Strasbourgban a rendezők jelenlétében. A díjazott filmet látás- és hallássérülteknek is hozzáférhetővé teszik.


Címkék

Kapcsolódó