Készül A nagy Gatsby animációs változata


F. Scott Fitzgerald 1925-ös regénye az amerikai álom visszásságairól, a magas szinten űzött korrupcióról és a nagygazdagok világáról animációs filmes formát készül ölteni.

A filmet a veterán William Joyce rendezi, aki 2012-ben Oscar-díjat is nyert The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore című negyedórás animációs filmjével, s akinek az írásai alapján olyan filmek készültek, mint A zöld urai (Epic), Az öt legenda (Rise of the Guardians), a Robotok (Robots) vagy a Netflix bemutatás előtt álló szériája, az Ollie’s Odyssey. A projekthez csatlakozott Brian Selznick illusztrátor, író is, aki többek közt A leleményes Hugót (Hugo) jegyzi.

Joyce szerint „a Gatsby még mindig erősebben el tudja bűvölni az olvasókat, mint bármelyik másik könyv az amerikai irodalomból”, ez pedig Fitzgerald prózájának „élénk álomszerűségének” köszönhető. Úgy véli, ez az álomszerűség ugyan valamilyen szinten megérintette a filmeseket a némafilmes korszak óta napjainkig, mégis a regénynek ezt a nehezebben megragadható jellemzőjét innovatív animációs technikákkal lehetne méltóképp adaptálni.

A 2021. január 1-je óta szabadon adaptálható regény több filmes és televíziós feldolgozást is megért már – köztük a Baz Luhrman rendezte, Leonardo di Caprio főszereplésével készült, két Oscar-díjat is elnyert moziverziót –, de valamennyi élőszereplős volt (ha nem számítjuk A Simpson család két epizódnyi The Great Phatsby című részét).Címkék

Kapcsolódó