Két fesztiválon összesen hat díjat nyert a Hab


Lakos Nóra romantikus vígjátékát különdíjjal, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv, a legjobb casting és a legjobb látvány díjával jutalmazta a Párizsi Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije, továbbá a londoni a Love Story fesztiválon a legjobb játékfilm díját is elnyerte a hétvégén.

A magyar romantikus komédiát Valentin-napon tűzte műsorra a járványhelyzet miatt idén kizárólag online megrendezett francia fesztivál, de a „virtuális Montmartre”-on találkozhatott a közönség Lakos Nórával a vetítést követően – közölte ma délután a Nemzeti Filmintézet. 

„A történt főszereplője, a harmincas Dóra (Kerekes Vica) egy félresikerült románc után még nagyobb erővel veti bele magát abba, amit mindennél jobban szeret: összetört szívét szebbnél szebb sütemények elkészítésével gyógyítja. Cukrászdája nem mindennapi, kívülről olyan, mint egy régi mozi, a sütemények pedig kultikus színészek neveit hordozzák. Alain Delon, Romy Schneider, Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Robert Redford, Barbara Streisand és még sokan mások sorakoznak a pulton arra várva, hogy a vendégek elvigyék őket – lehetőleg párban. Az álmodozó Dóra cukormázas magányát egy közeledő anyagi csőd szakítja félbe, az általa kinézett, kisvállalkozókat támogató hitelt azonban csak családosok vehetik igénybe. Dórának nincs sok ideje a szingliket érő igazságtalanságon merengeni, pláne, amikor a hitelprogram bemutatóján megjelenik volt szerelme friss jegyesének kísértében. De egy jó romkomhoz illően szerencsésen állnak a csillagok, hiszen történetesen ekkor bukkan fel a jóképű fogorvost alakító Mátray László, és a szomszéd gyerek, Lacika (Gyarmati Erik) is szabadúszó színészként dolgozik. Így hát a kétségbeeséstől és a bosszútól hajtva együtt indulnak el egy néhány napos „workshopra”, ahol négy másik (igazi) családdal együtt veszik fel a versenyt a harmincmilliós támogatásért.” (Teljes kritikánk itt.)

A magyar mozikban tavaly bemutatott Hab a párizsi fesztivál zsűrijét is levette a lábáról. Lakos Nóra filmje elnyerte a különdíjat és a legjobb rendezés díját is. A legjobb forgatókönyvért járó trófeát Fekete Fruzsina, Lakos Nóra és Kerékgyártó Yvonne társforgatókönyvírokkal együtt kapta. Bartsch Katát és Steinhauser Andreát a legjobb castingért, míg Szurdi Juditot a legjobb látványért díjazták – számol be a közlemény.


Címkék

Kapcsolódó