Két kategóriában is Oscar-díjra jelölték a colectivet


Pár perce tették közzé az idei Oscar-jelöltek listáját Alexander Nanau filmje pedig történelmet írt: a legjobb külföldi film és a legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában is a jelöltek közé került – ez az első román film, amelyik eljut az Oscar-jelölésig. Vanessa Kirby is versenyben maradt a legjobb női főszereplő Oscar-díjáért az új Mundruczó-filmben nyújtott alakításával.

A legjobb nemzetközi film kategóriában a colectiv versenytársa a dán Még egy kört mindenkinek (Druk / Another Round), a hongkongi Shaonian de ni (Better Days), a tunéziai L’homme qui a vendu sa peau (The Man Who Sold His Skin) és a Bosznia-Hercegovina-i Quo Vadis, Aida?.

Az öt versenyzőre szűkült dokumentumfilmes mezőnyben a colectiv mellett a netflixes Crip Camp és Tanítóm, a polip (My Octopus Teacher), a Kedves kém (The Mole Agent), valamint az amazonos Time maradt.

A megrázó erejű román dokumentumfilmről, amelynek rendezője visszautasított egy állami kitüntetést, itt írtunk részletesen, rendezőjével készült interjúnk itt olvasható.

A legjobb filmnek járó Oscar-díjra idén nyolc filmet jelölt az amerikai filmakadémia: a The Father, a Judas and the Black Messiah, a Mank, a Minari, A nomádok földje (Nomadland), az Ígéretes fiatal nő (Promising Young Woman), a Sound of Metal  és A chicagói 7-ek tárgyalása (The Trial of the Chicago 7) is esélyes a díjra.

A fentiek közül öt film rendezőjét is Oscarra jelölték: Thomas Vinterberget a Még egy kört mindenkinek-ért, David Finchert a Mankért, Lee Isaac Chungot a Minariért, Chloé Zhaót A nomádok földjéért és Emerald Fennellt a Promising Young Woman rendezéséért – a díjak történetében ez az első alkalom, amikor a legjobb rendező kategóriában két nő is jelölést kap.

A legjobb férfi főszereplő díjára idén Riz Ahmedet (Sound of Metal), Chadwick Bosemant (Ma Rainey’s Black Bottom), Anthony Hopkinst (The Father), Gary Oldmant (Mank) és Steven Yeunt (Minari) jelölték, a legjobb női főszereplő kategória jelöltjei pedig Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom), Andra Day (The United States v. Billie Holiday), Vanessa Kirby (Pieces of a Woman), Frances McDormand (Nomadland), valamint Carey Mulligan (Promising Young Woman).

Vanessa Kirby a Pieces of a Woman című filmben

A mellékszerepeket alakító színészek közül felkerült a jelöltlistákra Sacha Baron Cohen (The Trial of the Chicago 7), Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah), Leslie Odom Jr. (One Night in Miami), Paul Raci (Sound of Metal), Lakeith Stanfield (Judas and the Black Messiah), illetve Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm), Glenn Close (Hillbilly Elegy), Olivia Colman (The Father), Amanda Seyfried (Mank) és Youn Yuh-jung (Minari) is.

Az egészestés animációs film kategóriában két Pixar-film – az Előre (Onward) és a Soul – és két Netflix-produkció – a Lunaria – Kaland a Holdon (Over the Moon) és a Shaun, a bárány – A film (Shaun the Sheep Movie: Farmageddon) – mellett az ír legendavilágból merítő Wolfwalkers is jelölést kapott.

Kép a Wolfwalkers című animációs filmből

A jelöltek listáját online jelentette be Priyanka Chopra Jonas és Nick Jonas. A világjárvány miatt február végéről elhalasztott, 93. Oscar-gálára április 25-én kerül sor, immár nem online rendezvény formájában, viszont több helyszínen (ezek közül egyik a hagyományos helyszín, a Los Angeles-i Dolby Theatre).Kapcsolódó