Két kategóriában is pályáznak Oscar-díjra a colectiv alkotói


Éppen öt évvel a bukaresti klubban kiütött tűzeset után Románia a tragédiáról szóló colectiv című dokumentumfilmet indítja az amerikai filmakadémia díjáért.

Alexander Nanau filmje képviseli idén Romániát a legjobb idegen nyelvű filmért folyó versenyben, de a legjobb dokumentumfilmnek járó szobrocskáért folyó megmérettetésbe is benevezik.

„A film címe a kisbetű ellenére kissé félrevezető lehet: nem is annyira a címadó klubban történt tragédiáról, hanem inkább annak következményeiről, konkrétabban az egészségügyi rendszer működésképtelenségéről, a szálakat felgöngyölítő újságírókról, a korrupt rendszert megöröklő, de csak tehetetlenül szemlélődő, technokrata egészségügyi miniszterről szól. Mindezek ellenére igencsak passzoló cím, hiszen egy ország, egy társadalom kollektív bűnéről van itt szó” – írtuk róla februári bemutatója után. (Teljes kritikánk itt.)

„Romániában hiába volt rendszerváltás, csak az államforma változott, a politikusok nem. Ugyanazok maradtak hatalmon, és velük együtt továbbél az inkompetencia rendszere is. Most a liberálisok kormányoznak, és azt mondják, hogy ők teljesen mások, mint a szociáldemokraták, de mit ad isten, nem azok. Ugyanolyan korruptak. ” – nyilatkozta Alexander Nanau rendező a Filmtettnek a film kapcsán. (Teljes interjúnk itt.)Kapcsolódó