Két magyar animációs rendező a Nemzet Művészei között


Hét alkotó részesült a Nemzet Művésze díjban hétfőn a Pesti Vigadóban, köztük Orosz István grafikusművész, animációs rendező és Rofusz Ferenc animációs rendező, írja az MTI.

Rofusz Ferenc A légy (1980) című animációs kisfilmjével Oscar-díjat nyert, legutóbbi munkája a Hoppi mesék című rajzfilmsorozat.

Orosz István grafikusművészi pályafutása mellett a Pannónia Filmstúdióban, illetve a Kecskemétfilm műtermeiben dolgozott animációs filmeken. A Kecskemétfilmnél 2017-ben készült el legutóbbi rajzfilmje, az Albrecht Dürer rinocérosza Horkay István társrendezésével.

Albrecht Dürer rinocérosza

A Nemzet Művésze díjat az MMA kezdeményezésére alapította 2013-ban az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából. A díj odaítéléséről a Nemzet Művésze-díj Bizottság dönt, a testületet 11 Kossuth-díjas művész alkotja.

A díj a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet alkotóinak adományozható. A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét – betöltött művészeknek adható, a címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti.Kapcsolódó