Két magyar animációt jelöltek Annie-díjra


A Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés magyar animációs thriller és Bucsi Réka Solar Walk című rövid animációja is jelölést kapott az animációs filmek Annie-díjára.

A 46. Annie-díjakra a Pixar produkciója, A hihetetlen család 2. (Incredibles 2) és a Walt Disney Animációs Stúdióban készült Ralph lezúzza a netet (Ralph Breaks the Internet) című alkotás kapta a legtöbb, 11, illetve 10 jelölést. A Disney egy élőszereplős és animációs produkciója, a Mary Poppins visszatér (Mary Poppins Returns) öt kategóriában, köztük három animációs kategóriában is jelölt lett, ami – a The Hollywood Reporter szerint – újraindíthatja a vitát, hogy mit is nevezhetünk animációs filmnek.

A legjobb animációs film mezőnyben A hihetetlen család 2. és a Ralph lezúzza a netet mellett az Ősember (Early Man), a Kutyák szigete (Isle of Dogs) és a Pókember – Irány a Pókverzum (Spider-Man: Into the Spider-Verse) című filmek szerepelnek.

A legjobb független animációs filmek jelöltjei között a Milorad Krstić rendezésében készült Ruben Brandt, a gyűjtő társaságában a belga Micsoda pompás torta! (Ce Magnifique Gâteau!), a japán Mirai – Lány a jövőből (Mirai no Mirai), a francia Mutafukaz és a Tito e os pássaros című brazil alkotás szerepel.

Solar Walk

A legjobb rövid animációs mezőnyben Bucsi Réka Solar Walk című dán produkciója a vasárnap zárult budapesti 16. Anilogue animációs filmfesztivál közönségdíjasával, a Grandpa Walrusszal (Pépé le morse), valamint a Lost & Found, az Untravel és a Weekends című animációkkal verseng majd a díjért.

Az Annie-díjátadót február 2-án rendezik meg az UCLA Royce Hallban. A Winsor McCay-életműdíjat Ralph Egglestonnak, posztumusz Frank Braxtonnak, valamint Andrea Romanónak ítélték oda.

(MTI)Kapcsolódó