Két magyar film is versenyez idén Berlinben


A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál néhány perce közzétette nemzetközi versenyprogramját: Nagy Dénes első nagyjátékfilmje, a Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg-sequelje is indul az Arany Medvéért.

A 103 perc időtartamú magyar történelmi filmdráma forgatókönyvét Nagy Dénes írta Závada Pál azonos című regénye alapján. A történet a második világháború idején játszódik, amikor a keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesít szolgálatot a front mögötti területeken.

A helyszín a megszállt Szovjetunió, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőség. A főszereplő Semetka István, egy magyar földműves, aki szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A forgatás 2019 őszén zajlott, részben Magyarországon és Lettország Oroszországgal határos keleti tájain. Semetka szerepét Szabó Ferenc játssza, további fontos szerepeket játszik Bajkó László, Garbacz Tamás és Franczia Gyula. A Természetes fény producere László Sára és Gerő Marcell (Campfilm), a film magyar-lett-francia-német-belga koprodukcióban készült. A film operatőre Dobos Tamás, vágója Nicolas Rumpl, a hangzásvilágáért Jocelyn Robert, Dominique Gaborieau felelt.

Nagy Dénes: Természetes fény

Fliegauf Bence 2003-ban a Berlinalén mutatta be Rengeteg című filmjét, ami el is nyerte a fesztivál fődíját, az Arany Medvét. Most a Rengeteg folytatásával, a Rengeteg – mindenhol látlakkal ismét versenybe került.

Fliegauf Bence legújabb szerzői filmje – az első részhez hasonlóan – hétköznapi életünk, párkapcsolataink lázálom szerű útvesztőjébe kalauzol, ahol a szereplők életük talán legnagyobb titkát próbálják felfejteni: a másik embert. A film különösen aktuális a karantén, be- és összezártság idején, amikor addig láthatatlan feszültségek, félelmek öltenek testet. 

A Fraktál Film és az M&M Film gyártásában készült filmben többek között olyan hivatásos színészeket láthatunk, mint Sodró Eliza, Gubik Ági, Jakab Juli és Végh Zsolt, Balla Eszter, de mások mellett feltűnik a zenész Víg Mihály, a közel százéves Lénárt István, Keresztes Felicián, a Dealer főszereplője, továbbá a rendező fia, Fliegauf János is. A Fraktál Film és az M&M Film gyártásában készült alkotás producerei Mesterházy Ernő, Fliegauf Bence és Mécs Monika, a co-producerek Pataki Ági és Kovács Gábor, az operatőrök Gyuricza Mátyás és Nyoszoli Ákos, a vágók Gelencsér Terence Gábor, Kiss Wanda és Kovács Dávid. A film zenéjét Fancsikai Péter, Beke Tamás és Fliegauf Bence szerezte.

A film producerei, Mesterházy Ernő és Mécs Monika előző filmje, Enyedi Ildikó Oscar-jelölt Testről és lélekről című alkotása 2017-ben Berlinben elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Medvét.

Fliegauf Bence: Rengeteg – mindenhol látlak

A két nagyar dráma versenytársai között van egy román produkció is: a Radu Jude rendezte Babardeală cu buclucsau porno balamuc (Bad Luck Banging or Loony Porn). Hivatalos szinopszisa szerint a film egyén és társadalom kapcsolatait elemzi, kiindulópontja pedig egy amatőr pornófilm, amelyet egy általános iskolai tanárnő tölt fel egy közösségi hálóra, s amely aztán feje tetejére állítja az életét. Az Aferim! és a Nyomtatott nagybetű rendezőjének új filmje tavaly forgott, a világjárvány miatti szigorítások kellős közepén, ami a tervezett őszi időpontnál korábbi forgatást és a költségvetés felduzzadását eredményezte. A román-luxemburgi-cseh-horvát koprodukcióban készült film főbb szerepeiben Claudia Ieremiát, Olimpia Mălait, Nicodim Ungureanut, Alexandru Potoceant és Andi Vasluianut láthatjuk, vezető producere Ada Solomon, operatőre Marius Panduru, vágója pedig Cătălin Cristuțiu volt.


A 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál további versenyfilmjei

 • Xavier Beauvois: Albatros (Drift Away, francia)
 • Dominik Graf: Fabian oder Der Gang vor die Hunde (Fabian – Going to the Dogs, német)
 • Behtash Sanaeeha, Maryam Moghaddam: Ghasideyeh gave sefid (Ballad of a White Cow, iráni-francia)
 • Ryusuke Hamaguchi: Guzen to sozo (Wheel of Fortune and Fantasy, japán)
 • Maria Speth: Herr Bachmann und seine Klasse (Mr Bachmann and His Class, német)
 • Maria Schrader: Ich bin dein Mensch (I’m Your Man, német)
 • Hong Sangsoo: Inteurodeoksyeon (Introduction, dél-koreai)
 • Joana Hadjithomas, Khalil Joreige: Memory Box (francia-libanoni-kanadai-katari)
 • Daniel Brühl: Nebenan (Next Door, német)
 • Céline Sciamma: Petite Maman (francia)
 • Alexandre Koberidze: Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt? (What Do We See When We Look at the Sky?, német-grúz)
 • Alonso Ruizpalacios: Una Película de Policías (A Cop Movie, mexikói)


Kapcsolódó