Két magyar filmet díjazott az Alter-Native


Kölcsey Levente Szünet című filmje nyerte a tegnap zárult marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját, a legjobb diákfilmnek járó díjat pedig az Almási Zsolt rendezte Figyelj már oda! kapta.

A 28. alkalommal megszervezett Alter-Native fődíját egy 13 perces alkotás, a Szünet nyerte el tegnap Marosvásárhelyen. Kölcsey Levente filmjének főszereplőjét, Zolit a szülei ki akarják íratni a szakközépiskolából, hogy a fiú inkább pénzt keressen a családnak. Az iskolaigazgató számára a kiiratkozás rutin adminisztráció, amelyet két óra közti szünetben akar lebonyolítani. Zoli rájön, hogy a további életéről megkérdezése nélkül döntenek.

A legjobb elsőfilmért járó Simó Sándor-emlékdíjat egy lengyel film, a Piotr Milczarek rendezte, minimalista animációs alkotás, az Eső kapta. A zsűri különdíjában az orosz Dina Velikovskaya Kapcsolatok című alkotása részesült.

A legjobb diákfilmnek járó különdíjat és az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott töltőtollat Almási Zsolt kapta Figyelj már oda! című METU-s diplomafilmje vitte el. A film egy apa és fia kapcsolatáról szól. Egy toalett-tükröt cipelnek az ötödikre. Ahhoz, hogy sikerrel járjanak, muszáj csapatként működniük. Cipekedés közben bepillantást nyerünk apa és fia múltjába.

A járványhelyzet miatt idén szokásos november eleji dátumai helyett korábban megszervezett fesztiválra 20 országból összesen 806 nevezés érkezett, ezek közül válogatott versenybe az előzsűri 19 animációs, 17 kisjáték-, két dokumentum és egy kísérleti filmet. A fesztiválzsűri tagjai idén kizárólag rendező-forgatókönyvírók voltak: a szerb Milos Itic, a román Tudor Cristian Jurgiu és Titus Muntean, valamint a magyar Kocsis Ágnes, Tóth Barnabás és Visky Ábel.Kapcsolódó