Két román filmet jelöltek az Európai Filmakadémia díjára


A Bukarest közepi vadonból kitelepített nagycsalád történetét, valamint a tragédiájával és az általa nyilvánosságra került korrupciós üggyel egész Romániát megrázó Colectiv-tűzeset történetét feldolgozó két dokumentumfilm versenyez négy másik filmmel az Európai Filmdíjért a saját műfaji kategóriájában.

A Sevillai Európai Filmfesztivál virtuális rendezvénysorozata keretében az Európai Filmakadémia és az EFA Productions közzétette a 33. Európai Filmdíjak jelöltlistáját.

Két román film, a Radu Ciorniciuc rendezte Otthonom (Acasă / Acasă, My Home), valamint az Alexandru Nanau-féle colectiv felkerült az akadémia által legjobbnak ítélt idei dokumentumfilmek listájára. 

„Már amikor azt hinnénk, hogy mindent láttunk, és román dokumentumfilm nem tud meglepni többé, a legjobb pillanatban jön egy-egy ilyen alkotás, mint az Acasă, és behúz egy gyomrost” – írtuk az előbbiről idén augusztusban (teljes kritikánk itt). A film egy sok gyerekes cigány családról szól, amely a Bukarest közepi vadonban él, csakhogy „a hatóságok szemét szúrja, hogy a „nemzeti park” közepén egy putri éktelenkedik az elmaradhatatlan szeméttel, időnként lángrakapó náddal – és az áldott tudatlanság (a gyerekek egytől egyig analfabéták) bukolikus állapotában létező purdékkal, akiknek olyan az élete, mintha egy végtelenre nyúlt nyári vakáción lennének egy Fekete István-regényben. Szinte semmihez nem értenek a halászáson kívül, de hát minek is”.

A főváros melletti vadonból a betondzsungelbe költöztetett család tragédiája egyben lehetőség is a gyerekek számára, a colectiv szereplőinek személyes tragédiája egy egész országra rávetül. A bukaresti szórakozóhelyet elpusztító tűzeset következményeit feldolgozó dokumentumfilm „elszomorító és dühítő látlelet napjaink Romániájáról; meg-megbicsakló dramaturgiája ellenére átütő élmény” (teljes kritikánk itt).

A legjobb európai film díjáért idén kivételesen nem öt, hanem hat film indul (ez a helyzet egyébként a dokumentumfilmes kategóriában is): a dán-holland-svéd Druk, a német-holland Berlin Alexanderplatz, a lengyel Boże Ciało (Corpus Christi), az olasz-francia Martin Eden, a cseh-szlovák-ukrán Festett madár (Nabarvené ptáče), valamint a német-francia koprodukcióban készült Undine. A jelölések között külön kategóriát képeznek idén a vígjátékok: a Ventajas de viajar en tren című spanyol-francia, a Teräsleidit című finn és az Un triomphe című francia komédia.

A legjobb európai rendező címére idén Thomas Vinterberg (Még egy kört mindenkinekDruk), Agnieszka Holland (Charlatan), Jan Komasa (Boże Ciało), Maria Sødahl (ReményHåp), Pietro Marcello (Martin Eden) és François Ozon (Été 85).

A legtöbb, négy-négy kategóriában a Még egy kört mindenkinek, a Boże Ciało és a Martin Eden kapott jelölést. Magyar produkció idén nincs a jelöltek között.

A jelölt alkotások teljes listája elérhető az Európai Filmakadémia honlapján. Az jelöltek közül az Európai Filmakadémia több mint 3800 tagja fogja kiválasztani a díj nyerteseit. Az Európai Filmdíjakat idén december 8. és 12. között, egy virtuális rendezvénysorozat keretében adják át.Kapcsolódó