Két rövidfilm miatt lefújtak egy fesztivált Lengyelországban


A lengyel sajtó több cikkben is beszámolt a napokban arról, hogy a lengyel kulturális miniszter, Piotr Gliński egy nappal a kezdése előtt felfüggesztett egy filmfesztivált és elbocsátotta állásából a Nemzeti Filmarchívum – Audiovizuális Intézet igazgatóját két rövidfilm miatt. Az egyik egy kis magyar falu vibrátorgyáráról mesél hat percben, a másik témája a nők elleni erőszak.

A Herstorie online filmfesztivált a lengyel filmarchívum szervezte a nemzetközi nőnap alkalmából a március 4. és 8. közötti időszakra, az online vetítések az intézet Ninoteka nevű portálján zajlottak volna. A Gazeta Wyborcza értesülései szerint azonban a fesztivált miniszteri rendeletre március 3-án „meghatározatlan időre felfüggesztették”, a filmarchívum igazgatója, Dariusz Wieromiejczyk helyére pedig új igazgatót neveztek ki.

A lap szerint a filmarchívumot 2017 júliusa óta vezető Wieromiejczyket telefonon értesítette a döntésről Jarosław Sellin, a miniszter helyettese: felszólította az igazgatót, hogy fújja le a fesztivált. Wieromiejczyk kérdésére elmondta, hogy Gliński döntése mögött két film állt, a Weronika Jurkiewicz rendezte Vibrant Village és Karina Paciorkowska animációsfilm-rendező You Don’t Have Distance című alkotása. Mindkét filmet több fesztiválon vetítették már Lengyelországban és azon kívül is. A filmarchívum igazgatója megnézte a filmeket, és úgy döntött, semmi sem indokolja a fesztivál elnapolását, ezért levelet írt a kulturális miniszternek és kihallgatást kért tőle. „A filmek egyszerűen a modern világban élő nők problémáiról szólnak. Nincs bennük semmi sokkoló, romboló vagy morálisan taszító. Nagyrészük számos fesztiváldíjjal kitüntetett alkotás. Kitartok a véleményem mellett, hogy az indulás előestéjén visszavonni a válogatást a nézők számára érthetetlen és image-romboló gesztus lenne” – idézi a Gazeta Wyborcza Wieromiejczyk március 2-án Glińskinek címzett levelét. A rövid beszélgetés csütörtök délelőtt zajlott, és Wieromiejczyk felmondásával végződött – írja a World Today News is.

A két film közül egynek magyar vonatkozása is van: Weronika Jurkiewicz alkotását Vibráló falu címmel a 17. Verzión a magyar közönség is láthatta, ráadásul a hat perces dokumentumfilm egy kis magyarországi faluban forgott. Míg az itt élő férfiak a kocsmában ütik agyon az időt, asszonyaik hegesztenek, elektronikát szerelnek: vibrátorokat gyártanak. A történtek hatására a rendező ingyenesen elérhetővé tette az alkotást, amelyet a Verzión kívül 24 színvonalas nemzetközi filmfesztivál tűzött már műsorára, egy díjazott is:Kapcsolódó