Kezdődik a Szemrevaló


A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete immár 9. alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. A Szemrevaló / Sehenswert Filmfesztivál idén négy német nyelvű filmet hoz el Magyarországra. Az alkotásokat október 5. és 10. között lehet megtekinteni online az ország területéről, a Távmozin keresztül. Az alkotókkal a filmjük vetítését követő napon a fesztivál Facebook-oldalán sugároznak beszélgetéseket. Október 2. és 5. között Debrecenben, október 6. és 9. között Szegeden, október 14. és 17. között pedig Pécsett vetítik le a filmeket.

A Szemrevaló Filmfesztivál nyitófilmje Burhan Qurbani rendező feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető mozija. Október 1-jén 19 órakor vetítik a budapesti Művész moziban a 21. századba helyezett, sűrű atmoszférájú Berlin, Alexanderplatzot, mely az idei Berlinale egyik versenyfilmje volt. Albrecht Schuch a filmbeli Reinhold megformálásáért és a Kontroll nélkül-ben nyújtott alakításáért megosztva nyerte el idén a „német Oscar”-nak is tekinthető Lola-díjat. Alfred Döblin 1929-ben megjelent regényéből korábban Rainer Werner Fassbinder készített nagyszabású tévésorozatot. Qurbani filmeposza komor utazás „a lélek sötét éjszakájába”. Október 5-én 19 órakor a Távmoziban (https://film.artmozi.hu) lesz látható a film.

Október 2-án 19 órakor a Művészben – október 8-án 19 órakor pedig országosan a Távmoziban – lesz látható a Végzet és kezdet című film, melyben Nora szerelme elvesztése után megismerkedik Natannal. Van egy olyan furcsa érzése, hogy valahonnan már ismeri a férfit, de nem sejti, mi az, ami összeköti őket.

Október 3-án 19 órakor Budapesten – október 7-én 19 órakor pedig országosan a Távmoziban – Thomas Meyer azonos című regénye alapján készült csupaszív vígjátékot vetítik. A Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba című filmben Motti az egyetemen beleszeret egy nem zsidó lányba, amit ortodox anyja tragédiaként él meg. A srác ennek ellenére elindul az önállóság és a függetlenség felé.

Végül október 4-én 19 órakor a Művész mozi – október 6-án 19 órakor pedig a Távmozi – tűzi műsorára a Gipsy Queen című, megrázó erejű alkotást. A film főszereplője Ali büszke, bátor fiatal nő, Hamburgban él két gyermekével. Apja kislány korától azért edzette, hogy egyszer világbajnok boxoló legyen, s kitörhessen romániai nyomorúságos körülményeik közül. Ali egy véletlen folytán ismét visszatalál a boxhoz, ami az egész család életét felforgatja, s egy pillanatra úgy tűnik gyermekeit is elveszítheti… A film férfi főszereplője a Magyarországon is jól ismert Tobias Moretti.

Budapesten október 1. és 4. között a Művész moziba várják a nézőket. Október 5. és 8. között a Távmozin keresztül az egész ország területéről online is megtekinthetőek a filmek. Emellett október 2. és 5. között Debrecenben, október 6. és 9. között Szegeden, október 14. és 17. között pedig Pécsett vetítik majd a filmeket a fesztivál partnermozijaiban. Jegyek elővételben már kaphatóak.

(a fesztivál közleménye)Kapcsolódó