Kiírta történelmi filmes pályázatát a Magyar Nemzeti Filmalap


A magyar történelem hőseiről szóló játékfilmterveket vár a filmalap szeptember 15-ig.

Havas Ágnes vezérigazgató július végi bejelentése után itt vannak a konkrétumok: a filmalap olyan egész estés (min. 70 perces) játékfilmekre vonatkozó – legalább 3 (három), de legfeljebb 5 (öt) oldal terjedelmű – treatmenteket vár, melyek a nagyközönség számára befogadhatóan idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait. A kiválasztott filmtervek alkotói egymillió forint összegű díjazásban részesülnek.

A filmalap a díjazott filmtervek alkotói számára forgatókönyv fejlesztési célú pályázati kiírást fog közzétenni. A forgatókönyvek megvalósítására támogatásból nyílhat lehetőség, olvasható a filmalap közleményében.

Mint írják, a történelemkönyvekből ismert események és személyek mellett érdekesek lehetnek a nagyközönség által kevésbé vagy egyáltalán nem ismert hősök és történetek is, továbbá olyan helyzetek, ahol a kitalált főszereplők sorsának hátterében jelenik meg a valóságos történelmi folyamat, vagy annak egy-egy meghatározó részlete.

A részvételnek nem feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat, a filmalap olyanok jelentkezését várja, akik tehetséget éreznek magukban arra, hogy egy magyar történelmi vonatkozású történetet hozzanak létre, mely a magyar mozinézőket és a nemzetközi filmes piac, illetve a fesztiválok közönségét is érdekelheti.

Az elbírálás során nem maga a hős/főszereplő személye, vagy a történelmi esemény, korszak fontossága lesz az egyedüli meghatározó szempont, hanem az is, hogy a filmterv hogyan dramatizálja témáját, mennyire képes érzelmileg követhető, világos célok, motivációk és dinamikusan épülő tétek mentén elmesélni a történetet. A zsűri azon filmterveket választja ki, melyekben a sikeres megvalósítás lehetőségét látja.

A teljes pályázati kiírás itt érhető el.Kapcsolódó