Kína lemondta részvételét a tajpeji filmfesztiválon


Kína „felfüggesztette” részvételét a tajpeji Golden Horse (Arany Ló) filmfesztiválon, ezzel megtiltva a szárazföldi kínai filmek bemutatását és a kínai filmesek részvételét az eseményen - jelentette be a kínai állami filmfelügyeleti hatóság szerdán.

A fesztiválon az ázsiai filmipar egyik legrangosabbnak tartott elismerését, az Arany Ló-díjat ítélik oda 1962 óta.

Bár a részvétel felfüggesztését a hatóság nem indokolta, a döntés feltehetően azért született, mert a tavalyi díjátadó gála botrányba fulladt a jelen lévő tajvani, valamint a szárazföldi Kínából érkező filmesek közötti feszültségek miatt.

A súrlódást a legjobb dokumentumfilm díjával jutalmazott Fu Jüe tajvani filmrendező megjegyzése okozta, aki beszédében úgy fogalmazott: legnagyobb vágya, hogy hazáját valóban függetlenként ismerjék el. Az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvant Peking az „egy Kína” elv alapján saját területének tekinti, ezért Fu beszéde felháborodást váltott ki a jelen lévő kínaiakból, akik ezek után nem voltak hajlandóak a színpadra lépni és a díjátadót követő díszvacsorán sem vettek részt.

Megfigyelők az esemény után számítottak arra, hogy a kínai filmesek idén bojkottálni fogják a fesztivált tiltakozásuk jeléül azután, hogy a tajvani filmrendezőre záporozni kezdtek az elítélő bejegyzések a kínai internetezők részéről.

Caj Jing-ven tajvani elnök védelmébe vette Fu Jüét, és egy Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy „Tajvanon senkit sem tüntetnek el, vagy hallgattatnak el egy eltérő vélemény kinyilvánításáért”. Hozzátette: az interneten sem alkalmaznak cenzúrát bizonyos érzékeny kifejezések kiszűrésére – megjegyzései, melyekkel fricskát adott Pekingnek, még jobban kivívták a kínai fél haragját.

(MTI)Kapcsolódó