Kiválósági díjat kap az idei TIFF-en Nae Caranfil


A Filantrópia, avagy emberbaráti szeretet rendezője, Tudor Caranfil filmkritikus fia kapja az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál kiválósági díjainak (premiul pentru excelență) egyikét.

Caranfil nem tartozik konkrétan a TIFF alapítói közé, de jelenlétével a kezdetek óta megtisztelte a fesztivált, legtöbb filmjének itt volt az ősbemutatója, legutóbb, 2016-ben a magyar-bolgár-román koprodukcióban készült 6,9 a Richter-skálán volt a nyitófilm. „Nem vagyok a TIFF atyja – nem is lehetnék – de valamiféle nagybácsi mégiscsak lennék. A 2002-es keresztelőhöz hozzájárultam a Filantropicával, feláldoztam párszáz ember szunyókálást 2007-ben A többi néma csend előbemutatójával; itt teszteltem a Közelebb a holdhoz munkaverzióját 2013-ban…” – nosztalgiázik Caranfil a TIFF-nek küldött üzenetében. „Az első gügyögésektől és lépésektől kísértem a fesztivált, amíg lámcsak, fel nem nőtt.”

Az idén 61 éves, viszonylag ritkán filmező Caranfil egy „középutas” rendező, aki összeköti a művész- és közönségfilmet Romániában, a régebbi generációk és az újhullámosok között is egyfajta hídként funkcionál. Tiszteletére 1993-as debütfilmjének, az È pericoloso sporgersinek 4K-ban restaurált változatát is levetítik a kolozsvári fesztiválon. Mint azt már hírül adtuk, az idei TIFF a tavalyihoz hasonlóan később, a nyár közepén lesz, és továbbra is teljesen szabadtéri eseményként rendezik meg, fokozottan figyelve a járványügyi szabályozásokra és a higiéniára.

A rendezővel 2008-ban beszélgettünk A többi néma csend kapcsán, portrét pedig 2013-ban közöltünk róla.

A főoldali képen: Caranfil a 2016-os TIFF-megnyitón. Fotó: Chris Nemes/TIFF.Kapcsolódó