Kocsis Ágnes és Visky Ábel a 19. TIFF-en


A TIFF idén a koronavírus-helyzet miatt kissé más formában szervezi meg az eddig sajtótájékoztató és masterclass keverékére emlékeztető találkozóit: TIFF Talk néven délutánonkét hattól lehet meghallgatni a filmjeikről nyilatkozó rendezőket-színészeket. A hagyományosan szerdára eső magyar napot követően idén augusztus 6.-án, csütörtökön Kocsis Ágnes és Visky Ábel beszélgettek a TIFF-házban.

A Ionuț Mareș által moderált beszélgetés felvezető részében a magyarországi filmfinanszírozási rendszerről, majd a koronavírus-járvány által okozott gyártási nehézségekről kérdezték az alkotókat. Kocsis Ágnestől megtudhattuk, hogy a 2008-ban, a „reneszánsz” év kapcsán elindult fejlesztés után, a produkciós rendszer változásai  miatt, viszonylag későn, csak 2018-ban kezdhették el az Éden forgatását. 

Ezt követően az ötlet megszületésétől a film bemutatójáig tartó hosszú folyamatot boncolgatták: Kocsis Ágnes elmondta, hogy az egyre tömegesebb elmagányosodás, a virtuális valóságokba menekülés témája érdekelte ezúttal is, az Éden filmnyelvét illetően pedig azt nyilatkozta, hogy továbbra is a lassú, kontemplatív filmnyelvet részesíti előnyben. Számára fontosabb, ha valakinek évek után is eszébe jut a film, minthogy ott helyben tetsszen.

A Mesék a zárkából műfaját tekintve kreatív dokumentumfilm. Visky elmondása szerint, a dokumentumfilmes és a játékfilmes elemek keveredése már kolozsvári egyetemi évei alatt érdekelték, diákként számos fikciós dokumentumfilmet készített. A Sapientia filmes képzésének elvégzése után a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait előbb Szász János és Janisch Attila, majd Enyedi Ildikó osztályában. A témaválasztás kapcsán Visky még elmondta, hogy egy újsághírből értesült először arról a börtönszínházi előadásról, ahol apák mesedarabot adtak elő a gyerekeiknek. Az Inkubátor Program által támogatott filmben arról mesél a kolozsvári rendező, hogy a mese világa hogyan teremt kapcsolatot a fogvatartott apák és otthon lévő gyerekeik között. 

A beszélgetés során többször megszólaltatott Oana Giurgiu, az Éden társproducere a koprodukciós rendszer előírásait ismertette, melynek értelmében a főszereplőnek belgának kellett lennie. Elmondása szerint, Kocsis Ágnessel könnyű volt ezen a téren is az együttműködés, aki végül a filmszínészi tapasztalatok nélküli Daan Stuyven rockzenészt választotta.

Kocsis Ágnes-interjúnk ide kattintva, Visky Ábel-interjúnk pedig ide kattintva olvasható.

 

Címkék

Kapcsolódó