Kolozsvár felkerült az UNESCO City of Film listájára


Első romániai városként, Cannes-nal és Gdańskkal egyidőben Kolozsvár is megkapta a City of Film címet. A szervezet tegnapi közlése szerint az UNESCO idén 49 várost vett fel Creative Cities nevű listájára, ezek közül mindössze a fenti három „a film városa”.

Az UNESCO 2002 óta listázza a „kreatív városokat”; mostanig több mint 80 ország közel 300 települése kapta meg ezt a címet, ezen belül City of Film lett 21 város Japántól Dél-Amerikáig. A hálózat célja a párbeszéd fellendítése és partneri kapcsolatok megteremtése.

Az egykor „erdélyi Hollywoodként” is emlegetett Kolozsvár filmtörténete a 20. század elején kezdődött, amikor Janovics Jenő filmgyáraiban több tucat némafilm készült. Kolozsvárnak a listára való felvételét a 20 éve itt megszervezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál kezdeményezte, amely évtizedek után „visszahelyezte a várost a nemzetközi filmes térképre” – fogalmaz a fesztivál ma reggeli sajtóközleménye. Kolozsvár ugyanakkor az egyetlen olyan város az országban, ahol több hagyományos mozi is működik, ugyanakkor három különböző egyetemen – a Babeș-Bolyain, a Sapientián és a Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen – is zajlik filmes oktatás.

„Az első nagyszabású kolozsvári kulturális eseményként [a TIFF] megnyitotta az utat más nagyobb projektek előtt, gyerekek és fiatalok generációira hatott, gondolkodásmódot alakított, löketet adott a turizmusnak és helyi vállalkozásoknak, felfedezte a város bizonyos szegleteit, amelyek ma már szimbolikus jelentőséggel bírnak” – fogalmazott Tudor Giurgiu fesztiváligazgató, aki egyúttal örömét fejezte ki, amiért a TIFF brandje s az általa a város életére gyakorolt hatás ilyen visszajelzést kapott. „A TIFF erős hatást gyakorolt a város kulturális arculatára, működése új egyetemi filmszakok megjelenését is eredményezte. Kolozsvár kétségtelenül a film városa” – teszi hozzá Giurgiu. 

A közlemény szerint a TIFF bízik abban, hogy Kolozsvárnak van ereje újjáéleszteni a janovicsi hagyatékot, hosszú távon, hazai és külföldi produkciókat is bevonzó, jelentős filmgyártó központtá tenni a várost, és ennek egyik eszköze lenne az első romániai regionális filmalap létrehozása.




Kapcsolódó