Középiskolásokat csábítana filmes pályára a Nemzeti Filmintézet


A filmintézet pályázatot írt ki pályaorientációs rendezvények támogatására. A pályázat célja elősegíteni a középiskolás korosztály eligazodását a mozgóképiparban, hosszú távon pedig biztosítaná a filmszakmai utánpótlást.

A magyar projektek és Magyarországon zajló külföldi produkciók, filmes és más területeken zajló tartalomgyártás, filgyártás, televíziózás, utómunka területek és háttériparágak igényei szerteágazóak. A legutóbbi NFI-kutatás ennek megfelelően azt mérte fel, hogy a magyarországi 9-13. osztályos tanulók mennyire ismerik a filmipar felépítését, a karrierlehetőségeket és az egyes szakmai feladatkörök jellegét, továbbá mi tudná őket arra motiválni, hogy a filmes karrierutat válasszák. A kutatás tanulsága, hogy kiemelt figyelmet érdemel a mozgóképes
pályaorientáció, illetve a pályamódosítás támogatása is – vonja le a következtétést a filmintézet ma délelőtti sajtóközleménye.

A fentiekre való tekintettel február közepén az NFI új pályázatot írt ki pályaorientációs rendezvények támogatására, amelynek célja, hogy elősegítse a középiskolás korosztály eligazodását a mozgóképipar adta széleskörű lehetőségek között. Iskolai szervezésű rendezvényekkel és külsős szakemberek bevonásával megvalósuló, iskolában és iskolán kívüli rendezvények szervezésével egyaránt lehet pályázni. A nyertes pályázóknak az NFI Képzés csapata szakmai konzultációt is biztosít, és szükség esetén szakembereket ajánl a sikeres pályaorientációs rendezvények érdekében.

A Nemzeti Filmintézet az új pályázatra elsősorban középiskolák jelentkezését várja – áll a közleményben.Kapcsolódó