Közzétették a 2019-es Berlinálé első versenyfilmjeit


Osztrák, kanadai, francia, német, görög, holland, szerb és török alkotások, valamint koprodukciók szerepelnek a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába beválasztott első filmek között, jelentették be csütörtökön a szervezők.

A fesztivál már korábban bejelentett nyitófilmje, Lone Scherfig The Kindness of Strangers című drámája mellett hat alkotás került be a versenyfilmek közé.

A legjobbnak járó Arany Medve-díjért versenyez az osztrák Marie Kreutzer rendezte Der Boden unter den Füßen című film, a Fatih Akin által jegyzett, német-francia együttműködésben készült Der Goldene Handschuh című thriller, a Francois Ozon rendezésében készült Grace a Dieu című francia dráma és az Angela Schanelec rendezte Ich war zuhause, aber című német-szerb koprodukció.

Der Goldene Handschuh

Az Emin Alper által jegyzett, török-német-holland-görög együttműködésben született Kiz Kardesler című drámát, valamint a kanadai Denis Coté rendezte Répertoire des villes disparues című produkciót szintén a versenyfilmek között láthatja majd a filmszemle közönsége.

Francois Ozon alkotását leszámítva az eddig nyilvánosságra hozott versenyfilmeknek Berlinben lesz a világpremierje - derül ki a fesztivál csütörtöki közleményéből.

A Berlinale Special nevű szekcióban mutatják be az indiai Zoya Akhtar rendezésében készült Gully Boy-t, a Heinrich Breloer által jegyzett Brecht című német-osztrák filmet és a Charles Ferguson rendezte Watergate című amerikai dokumentumfilmet.

A versenyprogram és a Berlinale Special szekció további filmjeit a következő hetekben hozzák nyilvánosságra.

A Berlinálét 2019-ben 69. alkalommal, február 7. és 17. között rendezik meg.

(MTI)Kapcsolódó