Közzétették a Gopo-jelölések listáját


A hegyek szigete, a Heidi, a Monștri, a Parking és a Nu mă atinge-mă volt az elmúlt év öt legjobb román filmje – legalábbis ezek kapták a legtöbb Gopo-jelölést. A legjobb európai film kategóriájában magyar cím is szerepel.

Összesen 22, a 2019-es év folyamán, a romániai mozikban bemutatott hazai produkció közül kerültek ki a „román Oscar”-ként is emlegetett Gopo-díjak idei jelöltjei. A díjkiosztó gálára március 24-én, kedden kerül sor a bukaresti I. L. Caragiale színházban.

A legjobb filmnek járó Gopo-szobrocskára Anca Damian Călătoria fantastică a Maronei (kb.: Marona fantasztikus utazása), Corneliu Porumboiu A hegyek szigete (La Gomera), Marius Olteanu Monștri., Tudor Giurgiu Parking, valamint Adina Pintilie Nu mă atinge-mă (Touch Me Not) című filmje esélyes.

A legtöbb, 13 jelölést A hegyek szigete kapta, a Heidi tíz, a Monștri. és a Nu mă atinge-mă kilenc, a Parking nyolc, a Mo pedig hat kategóriában remélhet díjat.

A legjobb rendező címéért Adina Pintilie (Nu mă atinge-mă”), Anca Damian (Călătoria fantastică a Maronei), Cătălin Mitulescu (Heidi), Corneliu Porumboiu (A hegyek szigete) és Marius Olteanu (Monștri.) versenyez. A legjobb női főszereplő Belén Cuesta (Parking), Catrinel Marlon (A hegyek szigete), Cătălina Mihai (Heidi), Dana Rogoz (Mo) vagy Judith State (Monștri.) lehet, férfi kollégáik közül pedig az előválogató zsűri szerint Gheorghe Visu (Heidi), Iulian Postelnicu (Arest), Mihai Smarandache (Parking), Radu Botar (Cardinalul) és Răzvan Vasilescu (Mo) nyújtotta a legjobb teljesítményt.

A legjobb európai film címéért Nemes Jeles László Napszállta című drámája versenyez Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőségével (Dolor y gloria), Kirill Szerebrennyikov Nyárával, Jorgosz Lanthimosz A kedvencével (The Favourite) és Lars von Trier A ház, amit Jack épített (The House that Jack Built) című filmjével.

A jelöltek ma délután közzétett teljes névsora elérhető itt: https://premiilegopo.ro/ 

Az előválogató zsűri tagjai idén: Bogdan Mustață rendező, Cristina Ionescu vágó, Cristina Hoffman (az Aristoteles Workshop társalapítója), Dan Chișu rendező-producer, Diana Cavallioti színésznő, George operatőr, valamint Alin Ludu Dumbravă, Andra Petrescu, Cristi Luca, Flavia Dima és Manuela Cernat filmkritikusok. A jelölések bejelentése után kb. 600 romániai filmes és kritikus szavaz a díjak sorsáról.

 


Címkék

Kapcsolódó