Közzétették az Emmy-jelöléseket


A „televíziós Oscar-díjak” idei mezőnyében a Netflix megdöntötte az HBO rekordját, de az HBO-sok is örülhetnek: a Watchmen című minisorozatuk kapta a legtöbb, 26 jelölést.

Nem kevesebb, mint 160 kategóriában jelöltek idén Emmy-díjra Netflix-gyártású tévéműsort vagy filmsorozatot; a streamer nagy riválisa, az HBO ezúttal csupán 107 jelöléssel büszkélkedhet – ezzel Netflix új rekordot állított fel az egy gyártóra eső Emmy-jelölések számát tekintve. 2018-ban történt még hasonló (hogy a Netflix ráverjen az HBO-ra), akkor 112 vs. 108 volt az állás.

A vígjátéki kategóriákban idén az Amazon Prime Video The Marvelous Mrs. Maiselje vezet összesen 20 jelöléssel – a tavaly is ennyit kapott. A drámai kategóriákban 18-18 jelöléssel vezet a netflixes Ozark és az HBO-s Succession.

A Netflix több „vasat tart még a tűzben”: a The Crown 13 jelölést, a Hollywood 12 jelölést, a Stranger Things és az Unorthodox 8-8 a Cheer pedig 6 jelölést kapott.

Meglepetés lehet a mezőnyben az FX What We Do in the Shadowsja és a maga 8 jelölése – többek közt a legjobb vígjáték kategória díjára is esélyes –, vagy az HBO Euphoriájának a 6 jelölése – a főszereplő Zendaya lehet idén a legjobb színésznő.

A jelöltek listáját online ceremónián tették közzé. Nemcsak a covid-19-járvány nem kerülte el az Emmyket, hanem a Black Lives Matter mozgalom sem: a díjra jelölt színészek 34,3%-a fekete. (Ez az arány tavaly 19,8%, tavalyelőtt pedig 27,7% volt – ez a tavalyelőtti rekord dőlt meg idén.)

Az Emmy-gálát szeptember 20-án tartják, a show házigazdája Jimmy Kimmel lesz. 


Címkék

Kapcsolódó