Kritikák össztüzében, több Oscar-esélyes alkotással indul a 76. Velencei Filmfesztivál


Szerdán nyílik meg Kore-eda Hirokazu japán filmrendező La vérité című filmjének világpremierjével a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. Szexuális erőszakkal vádolt rendezők filmjének bemutatása, a kevés női alkotó, de főleg a Netflix-produkciók felkarolása miatt áll a bál a világ legöregebb filmmustrája körül.

Az Arany Oroszlánért folyó verseny programjában több Oscar-esélyes alkotás látható: James Gray Ad Astra című sci-fije Brad Pitt-tel a főszerepben, Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája Scarlett Johanssonnal, Steven Soderbergh The Laundromat című drámája Meryl Streeppel (ez utóbbi két alkotás Netflix-produkció), a J. M. Coetzee regényéből készült Waiting for the Barbarians című olasz dráma Johnny Depp és Robert Pattinson közreműködésével, valamint a Joker című rendhagyó Batman-film Joaquin Phoenix főszereplésével.

CICAE: a sokszínűséget veszélyezteti a Netflix felkarolása

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) a moziforgalmazás egységes szabályozására kéri a fesztiválokat, mint a filmek kanonizálásáért, a fiatal tehetségek felfedezéséért, a filmművészet sokszínűségéért felelős legfontosabb intézményt. A szövetség elnöke, Christian Bräuer közleményében azt nehezményezi, hogy a Velencei Filmfesztivál nem várja el a Netflixtől és a hasonló óriáscégektől, hogy ugyanazokat a moziforgalmazási szabályokat tartsák be, mint más gyártók, ez pedig a piac monopolizálódásához, a filmművészet sokszínűségének elvesztéséhez vezet. Bräuer szerint fontos lenne mindenik versenyfilmtől teljes körű mozibemutatót kérni, mert ez ad lehetőséget a filmekről szóló párbeszédre, az álláspontok ütköztetésére, egyébként félő, hogy az alkotások elvesznek egy internetes algoritmusban.

A CICAE elnöke hangsúlyozta, hogy nem a streaminget, mint olyat kifogásolja, ugyanakkor a fesztiváloktól elvárt sokszínűség szerinte nem korlátozódhat a nemi egyenlőség megteremtésére.

A 21 versenyfilm közül csupán kettőt rendezett nő

A Women and Hollywood honlap alapítója és kiadója, Melissa Silverstein azért bírálta a velencei filmmustra programját, mert a 21 versenyfilm közül csupán kettő rendezője nő. Shannon Murphy a Babyteeth című filmmel debütál, szaúd-arábiai kolléganője, Haifa al-Manszúr pedig a The Perfect Candidate című filmmel vesz részt a fesztiválon. Tavaly egyetlen női rendező szerepelt a versenyprogramban, Jennifer Kent a The Nightingale című alkotásával. Silverstein szerint ezen az arányon csak az javíthatna, ha a fesztivál vezetése elkötelezi magát a változás mellett.

A fesztivál igazgatója, Alberto Barbera azonban már tavaly leszögezte: bár a női rendezők továbbra is kisebbségben vannak, de éppen az lenne a hiba, ha egy filmet a rendező neme miatt válogatnának be a versenyprogramba, a válogatás ugyanis „a filmek minőségén alapul”.

Barbera hangsúlyozta, hogy az idei programban versenyen kívül látható a chilei Pablo Larraín Ema című filmje, továbbá Yann Arthus-Bertrand és Anastasia Mikova Women című dokumentumfilmje, amelyek szintén a nők helyzetével foglalkoznak. „Ezek a női portrék, ha férfiak rendezték is, új érzékenységgel fordulnak a női univerzum felé, amire korábban kevés példa volt. Ez annak a jele, hogy az elmúlt évek polémiái hatottak az érzékenységünkre és a kultúrára” – idézte Barberát a The Guardian című brit napilap.

Szexuális ragadozók a Lidón?

Barberáéknak az a döntése is vitát váltott ki, hogy bemutatják Roman Polanski Dreyfus-ügyet felidéző An Officer and a Spy című filmjét. Polanski ellen az Egyesült Államokban 40 éve van érvényben elfogatóparancs, mert a rendező a 70-es években kiskorúval lépett szexuális kapcsolatba, és az ítélet elől megszökött az országból.

Velencében mutatják be Nate Parker American Skin című filmjét is. A rendező részvétele azért vitatott, mivel 2016-ban, a The Birth of a Nation című Nat Turner-életrajzi filmje bemutatása előtt kipattant, hogy évtizedekkel korábban, egyetemistaként szexuális erőszakkal vádolták meg, és az áldozat később öngyilkos lett.

Magyar és román alkotások Velencében

Az Orizzonti Shorts szekcióban lesz a GUO4 című magyar kisjátékfilm világpremierje. Az alkotást Peter Strickland rendezte, producere Nedeczky Dóra, operatőre Fillenz Ádám. A háromperces kísérleti film egy leharcolt férfiöltözőben játszódik, ahol két úszó közötti nézeteltérés ökölpárbajba torkollik.

Alexander Nanau romániai szász filmrendező Colectiv című alkotása az Out of Competition szekcióban debütál. A megfigyelő dokumentumfilm a bukaresti Colectiv klubban 2015 októberében kitört, 65 halálos áldozatot szedő, tüntetések sorát elindító tűzvésszel foglalkozik.

A fesztivál szeptember 7-én a Mick Jaggerrel forgatott The Burnt Orange Heresy című krimi bemutatásával zárul majd.

(MTI/Filmtett)
Kapcsolódó