Krzysztof Zanussi személyesen mutatja be új filmjét Budapesten


25. alkalommal lesz Magyarországon Lengyel Filmtavasz a budapesti Lengyel Intézet szervezésében. Május 9-től 15-ig a fővárosi Művész moziban, valamint Debrecenben és Szegeden lesznek vetítések. A szemlére eljön Krzysztof Zanussi és több más lengyel filmlegenda is.

„Az idei rendezvény számos évfordulóhoz kötődik. A kínálatban tükröződik, hogy nyolcvan évvel ezelőtt tört ki a második világháború. Arról is megemlékezünk, hogy az akkori történések előtt négy hónappal, 1939. május 24-én megalakult a budapesti Lengyel Intézet, amely a legrégebbi külföldi kulturális intézet Magyarországon, egyben az első lengyel intézet szerte a világon” – mondta múlt héten a rendezvényről Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója az M1 csatornának.

A szervezők nagyszabású, látványos eseménysorozattal készülnek: a Lengyel Filmtavasz fő helyszíne a budapesti Művész mozi, ahol a lengyel filmművészet régi és újabb alkotásai egyaránt láthatóak lesznek.

A szemle A 303-as repülőszázad – Igaz történet (Dywizjon 303. Historia prawdziwa) című film vetítésével kezdődik május 9-én, csütörtökön. A mű azoknak a lengyel pilótáknak állít emléket, akik a második világháború alatt bravúros légi csatákat vívtak a Nagy-Britanniát megtámadó német légierővel, ezzel megakadályozva a német hadsereg angliai partraszállását. Május 10-én Krzysztof Zanussi személyesen mutatja be legújabb, magyar koprodukcióban készült filmjét, a Faust-mítoszt feldolgozó lélektani drámát, az Étert (Eter), amelynek egyik szereplője László Zsolt.

Eter

A Lengyel Filmtavaszon az ötven évvel ezelőtt elhunyt Krzysztof Komeda zeneszerzőre is emlékezni fognak. A lengyel dzsessz kultikus alakja Hollywoodban is sokat dolgozott, előtte ő írta a zenéjét Roman Polanski és Andrzej Wajda több fiatalkori filmjének. Utóbbiak közül a rendezvényen levetítik Wajda Ártatlan varázslók (Niewinni czarodzieje, 1960), valamint Polanski Két ember szekrénnyel (Dwaj ludzie z szafą, 1958) és a Kés a vízben (Nóż w wodzie, 1962) című mozijait.

Megkegyelmezés

A Lengyel Filmtavasz díszvendége lesz Grazyna Blecka-Kolska színésznő, a Megkegyelmezés (Ulaskawienie) című film főszereplője, Olgierd Lukaszewicz, a 35 évvel ezelőtt bemutatott Szexmisszió (Seksmisja) főszereplője, aki Kutya-macska barátság (Jak pies z kotem) című új filmjét kíséri el, valamint az említett korai Polanski-film, a Kés a vízben szereplője, a 80 éves Zygmunt Malanowicz.

A teljes program itt olvasható.

(MTI)
Kapcsolódó