Külföldi egyetemeken diplomázhatnak az SzFE-s diákok


Öt európai egyetem veheti át formálisan az SzFE azon hallgatóit, akik nem kívánnak az átalakított intézményben diplomázni: elismerik eddig megszerzett kreditjeiket és a mestereikkel folytatott további munkáikat is – közölte ma a Freeszfe Egyesület.

Az egyesület hónapok óta dolgozik egy Emergency Exit nevű diplomamentő programon, amelynek keretein belül eddig öt európai egyetemmel – köztük a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universität Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystoki bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri) – sikerült megállapodnia 14 SzFE-s osztály átvételéről. Az egyéni hallgatói szerződések aláírási procedúrája folyamatban van, így egyelőre nem lehet tudni az átjelentkező hallgatók pontos számát.

Az öt egyetem más-más konstrukcióban veszi át a diákokat, akiknek speciális hallgatói jogviszonyt ajánlottak fel: az akkreditált képzést nem folytató Freeszfe Egyesületet oktatási tevékenységet végző partnerintézményként ismerik el, és a vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, szakdolgozatokat – tehát a képzések eredményeit – többnyire a partneregyetemek képviselőivel közösen értékeli majd a Freeszfe Egyesület oktatói gárdája. Az említett osztályok többsége már a tavaszi szemesztertől az Emergency Exit programban folytatja a tanulást, közel 70 vidéki és határon túli hallgató elszállásolását pedig a tavaszi szemeszter idejére a Közép-Európai Egyetemmel (CEU) együttműködésben oldják meg.

A járványhelyzet miatt digitális munkarendre átállt egyesület jelenleg online tartja a kurzusokat, a korlátozások feloldásakor pedig az ideiglenesen felajánlott próba- és műtermekbe, valamint magánlakásokba térnek majd vissza; a bázist jelentő épületet továbbra is keresik. Az egyetemfoglalás idején és azóta befolyt adományokat a Freeszfe Egyesület a tevékenység megvalósításához szükséges épület- és eszközbérlésre, vizsgamunkák költségeire fordítja. Az oktatók bérezése és a hallgatói szociális juttatások, ösztöndíjak abban az esetben kerülhetnek majd kiosztásra, amennyiben az egyesület bevételei és a pártolói tagság támogatása ezt lehetővé teszik – szögezi le a közlemény.Kapcsolódó