Külön Oscar-díj jár ezután a közönségsikerért


Új Oscar-kategóriát vezet be és a díjátadó televíziós közvetítésén is változtatna az amerikai filmakadémia.

A filmakadémia frissen újraválasztott elnöke, John Bailey és ügyvezető igazgatója, Dawn Hudson a tagokhoz címzett levélben jelentette be, hogy a legnépszerűbb filmeknek járó külön díjat vezetnek be. Az új díj valószínűleg azt kompenzálná, hogy az olyan kasszasikerek, mint A galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy) vagy a Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars: The Force Awakens) csak technikai elismeréseket kaptak, míg korábban a hasonló közönségsikereknek, például a Titanicnak vagy a Gladiátornak (Gladiator) a legjobb filmnek járó Oscart ítélték oda. Azt egyelőre nem pontosították, hogy mikortól lépne életbe ez az újítás.

A filmakadémia vezetősége azt is bejelentette, hogy az Oscar-gála tévéközvetítése ezután mindössze három órás lehet. Ennek érdekében bizonyos kategóriák díjait a reklámszünetben adják majd át, és ebből csak felvett és összevágott verziót közvetítenek majd a tévében.

Mivel az utóbbi időben elszaporodott díjátadók előrevetítik az akadémia elismeréseit, az Oscar-gála kevés igazi meglepetéssel jár. Ennek elkerülésére 2020-től korábban adják át az Oscar-díjakat: feburár 23. helyett 9-én. A 2019-re meghirdetett időpont, február 24. nem változik.

A szinte négy órás 2018-as Oscar-gála egyébként minden idők legalacsonyabb nézettségét produkálta, 2017-hez képest 19 százalékos visszaeséssel.

Nem ez az első nagyobb változás, amit az amerikai filmakadémia az utóbbi időben bevezetett. A sokszínűség hiányára vonatkozó kritikák miatt az intézmény vállalta, hogy 2020-ig megkétszerezi a női, illetve az etnikai kisebbséghez tartozó tagok számát.

(Variety)Kapcsolódó