Kulturális ismeretterjesztő filmsorozat indul a sepsiszentgyörgyi moziban


Leonardo Da Vinci, Botticelli, Caravaggio és Van Gogh a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban induló Művészet templomai című dokumentumfilm-sorozat főszereplői.

A mozi közleménye szerint vasárnap délután 16:30-tól magyar felirattal vetítik a sorozat első részét, a Leonardo Da Vinci – A lángelme Milánóban című filmet, ugyanezt kedden 16:30-tól román felirattal is látni lehet.

A dokumentumfilmes elemeket és történelmi karaktereket életre keltő, játékfilmes részeket vegyítő alkotást a 2015-ös Milánói Expo keretében megrendezett nagyszabású Leonardo-kiállítás ihlette, de a „virtuális tárlatvezetés” mellett a film kitekint a város Leonardóhoz kötődő további nevezetességeire is. Kiemelt hangsúlyt kap a filmben az Atlanti Kódex, az itáliai polihisztor tudományos és mérnöki jegyzeteinek, rajzainak gyűjteménye. Új nézőpontból tűnik fel a mozivásznon Az utolsó vacsora, a milánói Nemzeti Tudományos és Technológiai Múzeumban feltárulnak Leonardo vakmerő mérnöki kísérletei. A mozinéző bejárhatja Leonardo szőlőskertjét is, melyet az Expo tiszteletére nemrégiben állítottak helyre.

A sorozatban a Botticelli – Inferno, Caravaggio – Vérről és lélekről, illetve Van Gogh – Búzamező és borús égbolt között című filmeket vetítik még. Előre bejelentkező csoportok számára külön vetítést szerveznek a Művész Moziban.

(közlemény)Kapcsolódó