Lassacskán újraindulhat a filmes élet Romániában is


Egy tegnap elfogadott kormányhatározat lehetővé teszi bizonyos szabadtéri kulturális események megrendezését, de tiltja többek közt az autósmozik működését. A hagyományos mozik kinyithatnak.

A járványügyi vészhelyzetet kihirdető, a hét elején érvénybe lépett 55-ös számú kormányrendeletet módosítja az a tegnapi határozat, amely az érvénybe lépésétől számított ötödik naptól kezdve lehetővé teszi a múzeumok, könyvtárak és kultúrházak tevékenységének az újraindulását, emellett a mozik, illetve a filmes és egyéb audiovizuális tartalmakat előállító stúdiók működését is.

A határozat engedélyezi előadások, koncertek, szabadtéri kulturális események és fesztiválok megszervezését, de a járványveszélyre hivatkozva tiltja a zárt téri rendezvényeket, a tüntetések, koncertek szervezését és mindenfajta kültéri gyülekezést, beleértve az autósmozik működtetését. 

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Tudor Giurgiu úgy véli, a politikusok nem értették az autósmozi fogalmát: „Világos számomra, hogy nem tudják, mivel jár egy ilyen típusú esemény szervezése, és a politikusok hiába rémültek meg.” A TIFF többször is szervezett autósmozit: készülő autópályán, bevásárlóközpont parkolójában. A fesztiváligazgató szerint: „Járványszakértők és kríziskezelő bizottságok döntenek helyettünk, akik biztosítani akarnak arról, hogy így lesz a legjobb mindannyiunk számára. Tisztelem a szakértelmüket, Románia jól átvészelt egy válságot, ami sokkal rosszabb is lehetett volna, de ezúttal vaktában döntöttek, egyszerűen hibáztak. Egyetlen érvük sincs, amivel meggyőzhetnének arról, hogy egy drive-in esemény veszélyesebb az építőtelepi munkánál, egy parkbeli sétánál vagy a templomba járásnál. Talán június 1-je után az értelem győzedelmeskedik, és visszatérhetünk valamiféle normalitásba.”

Május második felében Európa-szerte megnyíltak már a mozik, ha nem is működnek teljes befogadóképességüknek megfelelően: sorokat, székeket hagynak üresen a nézők között. Olaszországban június elején nyithatnak az autósmozik, Lengyelországban már május 18-a óta működhetnek. Litvániában az egészségügyi válság közepette, április 17-én indult az első ilyen mozi. Németországban az autósmozi fogalmát kiterjesztették, áprilisban más rendezvényeket – koncerteket, miséket – is szerveztek „drive-in üzemmódban”. Május 5-én a The Guardian fotósorozatot közölt az autósmozik világszerte tapasztalt felvirágzásáról.

 Kapcsolódó