Lassan egész Európában újraindulnak a filmforgatások


Skandinávia után Európa többi részében is lassan újraindulnak a járvány miatt félbehagyott filmforgatások: a Pinewoodban folytatódhat a Jurassic World következő része, elkezdődött egy szerb filmsorozat forgatása, Magyarországon pedig tegnap óta folytatják az Átjáróház című romantikus vígjáték felvételeit.

A Universal Jurassic World: Dominion című produkciója lehet az első blockbuster, aminek az európai forgatása újraindulhat a járvány után: jövő héten kezdik előkészíteni a július 6-án a nagy-britanniai Pinewood Stúdióban induló munkálatokat. A film húsz hetesre tervezett felvételei március közepén, mindössze egy hónap után torpantak meg az új koronavírus-járvány miatt. A produkció most minden, korábban betervezett pihenőt és leállást kivett a munkatervből, és szigorú biztonsági intézkedések mellett folytatja a munkát. A biztonsági protokollok 5 millió fonttal növelik a költségvetést – tudta meg a deadline.com. A teljes stábot többször is tesztelni fogják a forgatás alatt, covid-témájú oktatást, orvosi ellátást, karanténfülkéket és 150 kézfertőtlenítő pontot biztosítanak a stábnak. Éjjelente fertőtlenítik a teljes helyszínt, és kötelező lesz a kesztyű- és maszkviselés – ez alól a szabály alól csak az éppen játszó színészek képezhetnek kivételt.

Szerbiában egy tévésorozat harmadik évada lesz az első nagyobb produkció, aminek a munkálatai újraindulhatnak a szükségállapot után. A Truckers 3 / Kamiondžije III című húsz részes széria bemutatóját a gyártó köztévé az év végére tervezi. Az új évad – egy 1972-ben bemutatott, majd 1983-ban folytatott, szintén a köztévé gyártotta sorozat újjáélesztése – több mint 100 színésszel forog. 

Magyarországon „június 15-én ismét kamerák elé állt Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kútvölgyi Erzsébet és Kulka János, hogy folytassák a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt romantikus fantasy vígjáték, az Átjáróház felvételeit” – közölte ma délben a produkció. A filmet Veres Attila forgatókönyve alapján Madarász Isti rendezi. A „látványos produkció stábja szerencsés helyzetben várta az újraindulást. Már dobozban vannak a stúdióban, speciális díszletben és filmtechnikával, nagy statisztériával rögzített felvételek. Mostantól egy hónapon át a külső helyszíneken játszódó jeleneteket forgatják az alkotók” – áll a közleményben. 

„A kényszerű leállást igyekeztünk a javunkra fordítani az utómunka csapattal és a rendezővel, Madarász Istivel. Átnéztük az eddig felvett jeleneteket, amelyekből készítettünk is egy első vágatot, hogy pontosabb képet kapjunk a film dinamikájáról hangulatáról. Így sokkal magabiztosabban láthatunk neki a hátralevő részek forgatásának, ráadásul a tanulságokat levonva kisebb finomhangolásokat is eszközöltünk a történet menetén. Jó volt egyben megnézni az eddig leforgatott részeket, és a látottak alapján csak megerősíteni tudom, amit eddig is gondoltam. Olyan egyedi látványvilágú, modern romantikus fantasy vígjátékkal lepjük meg a nézőket, amellyel magyar filmben eddig nem találkoztak” – hangsúlyozta Muhi András, az Átjáróház vezető producere, aki a stábbal együtt az utóbbi hetekben az előttük álló időszak feszített forgatási ütemtervének előkészítése mellett, gondot fordított a biztonságos munkakörülmények kidolgozására is. A Nemzeti Filmintézet ajánlásait figyelembe véve rendszeresen tesztelik a stábtagokat, csak a feltétlenül szükséges számú alkotócsapat tartózkodását engedik a felvételek helyszínén, mindenki számára biztosítanak védőfelszerelést, és folyamatosan ellenőrzik a higiéniai szabályok betartását. 

A következő egy hónapban a film fennmaradt jeleneteit számos külső helyszínen – köztük a Farkasréti temetőben, a Kelenföldi Erőműben, valamint a fővároshoz közeli Tárnoki Kőfejtőben – fogják felvenni, majd kezdődhet a közel félévig tartó utómunka. A kész alkotás az eredeti tervekhez híven a jövő év első negyedében kerül majd a mozikba.Kapcsolódó