Látványtervezőket, képzőművészeti és diákfilmeket díjaztak a hétvégén Szolnokon


Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Szolnoki Galériában megrendezett zárógáláján a legjobb látványtervezésért járó díjat a Festett madár című cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült alkotás nyerte el, a film látványtervezője az Emmy-díjas Jan Vlasák. A képzőművészeti versenyprogramban Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotását és a népszerű haida mangaművészről, Michael Nicoll Yahgulanaasról szóló Kotnyelest díjazták. A diákfilmes versenyprogram fődíját Almási Zsolt nyerte el.

Az európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertes filmje a Festett madár a zsűri indoklása szerint meghökkentően művészien és realisztikusan tárja elénk a film fő témáit, a brutalitást, az embertelenséget. Második helyezett lett a lengyel Most hazudok című sci-fi,  a fegyelmezett és feszesen felépített vizualitásáért díjazott alkotás látványtervezője Daria Dwornik. A harmadik  díjat Ivan Ostrochovský szlovák filmrendező legújabb munkája, az osztrák-német koprodukcióban készült alkotás, a Szolgák kapta elegáns és pontos kompozícióiért. A különdíjat Vinnai Petra, az Éden című film látványtervezője vihette haza, aki egy a részletekben rejlő erő koherens, steril világot hozott létre – foglalja össze a zsűri értékeléseit a fesztivál sajtóközleménye.

A képzőművészeti versenyprogram animációs kategóriájában Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása nyert. Leonardo da Vinci híres művének animációs festményfilmként történő feldolgozásában a 2000 éves eseményt megjelenítő falkép titokban megelevenedik. A második helyezett M. Tóth Géza MATCHES című animációs rövidfilmje, amelyben az egyik leghétköznapibb  használati tárgy, a gyufa életre keltésével és a mesélő kisfiú tiszta és őszinte lényével azonosulva, könnyű szívvel társulhatunk a kreativitáshoz. Harmadik helyezett lett Klingl Béla ReMake című alkotása. A gyurmát idéző számítógépes animációs technikával készült film egy emberöltőt kísér végig pár percbe és csupán egy snittbe sűrítve, a születéstől az öregkorig, a halálig és talán még tovább. 

A legjobb dokumentumfilmért járó díjat a népszerű haida manga művészről,  Michael Nicoll Yahgulanaasról szóló Kotnyeles című film kapta, amelyben a kortárs művész  az ősi észak-amerikai kultúra foszlányaira a jelen kultúrát táplálni képes forrásként tekint. Egy rendkívül színes és termékeny kortárs zeneművész életpályáját sűríti portréfilmbe egy jubileum kapcsán a Péter Eötvös 75 című dokumentumfilm (r. Surányi András), amely a második helyezést érte el. Megosztott harmadik helyezést kapott Gulyás János Manna című alkotása, amely mozaikszerű, mégis lebilincselő visszaemlékező film Supka Magdolna művészettörténészről, valamint Gulyás Gyula rendező Tóth György fotóművész életét és munkásságát bemutató dokumentumfilmje (Ott van a saját világom – Fragmentumok Tóth György életéből), amelyben az  alkotó fotóira emlékeztető képek a filmművészet legszebb erényeit mutatják fel. A Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti tagozatának díját  Ulrich Gábor Dűne című filmje kapta, amely egyszerű grafikai és animációs eszközökkel jelenít meg rengeteg feszültséget. 

A Diákfilmes versenyprogram első helyezését Almási Zsolt nyerte a Figyelj már oda! című filmjével. Tízperces gang-odüsszeia, amelyből akár klasszikus burleszkfilm is lehetne: az apa-fiú páros fáradságos lépcsőmászása a régi családi tükörrel az új albérlet manzárdlakásába azonban inkább szívszorító családi dráma a generációs szakadékról és egy elszalasztott kapcsolatról. Második helyezett Marek Głuszczak: Close2U című filmje, két nemzedék közötti keserédes internetes randevú  története. Megosztott harmadik helyezést kapott Baranyi Benő: Anja című filmje, amely erőteljes látlelet a látványos külsőségek nélküli, hétköznapi rasszizmus különösen aktuális társadalmi problémájáról, valamint az Opál (r. Marion Aknin, Basile Delille, Vincent Leclerc, Iliès Machou, Léopold Prengére) – egy bájos és lenyűgöző képi világú komputeranimációs kisfilm egy alternatív ökológiai disztópiáról. 

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Életműdíját idén a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió megteremtőjének, ügyvezető igazgatójának, „az utolsó bástya védelmezőjének”,  Mikulás Ferencnek ítélték oda.

Az idei fesztiválon öt nap alatt 124 vetítést tartottak. Ezek közül tíz filmet az európai nagyjátékfilmes versenyprogramban, 114-et a képzőművészeti és a diákfilmes versenyben  mutattak be. A vetítések és díjak odaítélése mellett a fesztivál több filmszakmai programmal is készült idén, ahol a látványtervezők munkássága állt a fókuszban október 13–18. között.

(a fesztivál közleménye)


Címkék

Kapcsolódó