Laura Mulvey és Steven Jacobs ad elő Kolozsváron


Hétvégén szervezi meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári Média Tanszéke nemzetközi filmtudományi konferenciáját, amelyen meghívott előadóként Laura Mulvey filmteoretikus és Steven Jacobs művészettörténész is részt vesz.

Az október 25-én és 26-án zajló konferencia címe Képszerűség: vizuális élvezet és intermedialitás a kortárs filmben, művészetben és digitális kultúrában, és szorosan kapcsolódik a dr. Pethő Ágnes tanszékvezető professzor által vezetett kutatócsoport munkájához, amely a film és a többi művészet kapcsolatait tárja fel, és amelyet a román oktatási és tudományos kutatásért felelős minisztérium (UEFSCDI) támogat.

Az előadásokat a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Tordai úti épületében szervezik meg. A péntek reggeli megnyitót követően három, illetve négy párhuzamos szekcióban zajlanak az előadások. Laura Mulvey, a University of London tanára, a feminista filmelmélet egyik legbefolyásosabb kidolgozója péntek délután 17 órától Mark Lewis’s Rear Projection: Molly Parker (2006). Reflection on a Work of the Intermedial Picturesque címmel tart előadást az egyetem Hunyadi Mátyás (Aula Magna) dísztermében, Steven Jacobs, a genti egyetem tanára, a film és a vizuális művészetek kapcsolatára specializálódott művészettörténész ugyanitt szombaton 11 óra 45 perctől tartja meg Screening Landscapes: Film between the Picturesque and the Painterly című előadását.

A konferencia részletes programja ide kattintva érhető el. A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött. Pénteken 9 órától a konferencia végéig folyamatosan lehet jelentkezni a regisztrációs pultnál.Kapcsolódó