Lefújták a közép-kelet-európai filmekre összpontosító Let’s CEE Filmfesztivált


Nem lesz 2019-ben Let’s CEE Filmfesztivál Bécsben, írja a Film New Europe a fesztiválszervezők január végi bejelentésére hivatkozva. A közép-kelet-európai filmekre összpontosító szemle eredetileg májusra tervezett hetedik kiadására nem kapták meg a szükséges támogatást a bécsi önkormányzat kulturális osztályától és a Szövetségi Kancelláriától, áll a közleményben.

A Let’s CEE Filmfesztivál szervezői diszkriminációval vádolják a két legfontosabb osztrák kultúrafinanszírozó testületet. Magdalena Żelasko szervező szerint a Let’s CEE azon kevés rendezvények egyike, amelyek a Bécsben élő közép-kelet-európai kultúrákkal foglalkozik, és az egyre erősödő nacionalizmus korában a dialógust képviseli, most pedig ellehetetlenítették.

Veronica Kaup-Hasler Bécs kulturális tanácsosa azzal vádolta a fesztivált, hogy támogatást lemondó szponzorok helyett is az önkormányzattól várt el finanszírozást. A Let’s CEE szervezői közleményükben hangsúlyozzák, hogy a Bécs városától kért 85 ezer euró, amelyből végül 35 ezret hagytak jóvá, a fesztivál teljes költségvetésének csak 21 százaléka.

A fesztivál eddigi hat kiadásán összesen 610 filmet mutattak be, több mint 600 nemzetközi filmes láttak vendégül és 76 ezer látogatójuk volt. A Let’s CEE kiemelten foglalkozott a magyar filmekkel is, 2017-ben Tarr Béla, 2018-ban Mészáros Márta vehetett át életműdíjat a bécsi eseményen.


Címkék

Kapcsolódó