Lemondott az SzFE vezetősége


Lemondott a Színház és Filmművészeti Egyetem vezetése és szenátusa. A döntést az egyetemi autonómia elvesztésével magyarázzák.

Szeptember 1-jei hatállyal lemond tisztségéről a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és szenátusa, tájékoztatta ma a sajtót Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, valamint Novák Eszter rektorhelyettes.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem működtetéséért szeptember 1-jétől felelős alapítvány kuratóriumi elnöke, Vidnyánszky Attila múlt héten aláírta az egyetem új alapító okiratát, amelynek értelmében az új működési modell szerint az intézmény szenátusa nem dönthet többé a saját működési szabályzatáról, a költségvetéséről, új intézményfejlesztési tervről, nem választhatja meg az egyetem rektorát, és nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani. A vezetőség szerint ezzel az egyetemi autonómia minden lényeges elemét felszámolták, és ezzel magyarázzák a lemondásukat is  – adta hírül a hvg.hu.

Novák és Upor mellett visszalép vezetőségi pozíciójából Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, a Színházművészeti Intézet, Balázs Gábor, a Film és Média Intézet vezetője, valamint a szenátus valamennyi választott tagja. Upor László ma arról beszélt, hogy vállalhatatlan kompromisszumokra kényszerülnének, ha ilyen körülmények között folytatnák a munkát. Upor László közölte: az intézmény távozó vezetői mindaddig nem vállalnak az egyetemen vezetői feladatokat, ameddig annak önrendelkezése helyre nem áll.

Upor László és Novák Eszter tanárként az egyetemen marad („nekünk az a legfontosabb, hogy tanítsunk”), ahogy kollégáik is egyénileg döntik el, hogy oktatói státuszban maradnak-e az SzFE-n. Mostanig Zsámbéki Gábor, Székely Gábor és Gáspár Máté, az elméleti és művészetközvetítő intézet addigi vezetője jelentette be felmondását. Kapcsolódó