Lengyel rendező filmjét nevezi Csehország Oscarra


Agnieszka Holland Sarlatán (Charlatan) című, Csehországban forgatott történelmi filmdrámáját nevezi idén a Cseh Film- és Televíziós Akadémia (CFTA) a legjobb külföldi film Oscar-díjáért folyó versenybe – közölte Silvie Marková, a CFTA képviselője kedden a cseh hírügynökséggel.

A cseh akadémiai zsűri a producerek által javasolt tíz filmből választotta ki a Sarlatánt a megmérettetésre, amelynek eredményét 2021. április 25-én jelentik be Los Angelesben.

A Csehországban gyakran dolgozó Agnieszka Holland játékfilmje Jan Mikolásek múlt századi cseh természetgyógyász életét és hányatott sorsát mutatja be. A forgatókönyvet Marek Epstein írta, a főszerepeket Ivan Trojan és fia, Josef alakítják.

A Sarlatán világpremierje az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt, a világsajtóban pozitívan fogadta. Csehországban két hónapja vetítik a mozik és több mint 250 000-en nézték már meg. A film legutóbb szeptemberben a palicsi Európai Filmfesztiválon kapott díjat. A Sarlatán és a Festett madár (Nabarvené ptáce, r. Václav Marhoul) című cseh filmeket jelölték az idei Európai Filmdíjra is, amelynek eredményét novemberben a sevillai filmfesztiválon hirdetik ki.

Korábban két csehszlovák és egy cseh film kapta meg a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjat: az Üzlet a korzón (Obchod na korze, r. Ján Kádár, Emanuel Klos, 1965), a Szigorúan ellenőrzött vonatok (Ostre sledované vlaky, r. Jirí Menzel, 1967) és a Kolja (r. Jan Sverák, 1996).

(MTI)
Kapcsolódó