Lux-díj: elindult az európai közönségszavazás


Az Európai Filmdíjak szombati, online gáláján bejelentették az Európai Parlement Lux-díjának három idei jelöltjét: a 2020-as európai közönségdíjat a Thomas Vinterberg rendezte Még egy kört mindenkinek (Druk), a Jan Komasa rendezte Corpus Christi (Boże Ciało) vagy az Alexander Nanau rendezte colectiv nyerheti el. A filmeket tavasztól vetítik az európai mozikban.

Az európai közönség tegnap óta szavazhat kedvencére a luxaward.eu oldalon; a szavazás 2021. április 11-én zárul. Az Európai Parlament filmművészeti díjára jelölt filmeket a Lux Filmnapok során levetítik az EU tagországaiban, hiszen az elismerés célja, hogy a legjobb európai filmek eljussanak az Európai Unió mind a 28 tagállamába. A járványhelyzet miatt a mozikvetítéseket jövő tavaszra halasztották. A filmeket 24 nyelven feliratozva lehet majd megnézni.

A dán Még egy kört mindenkinek elnyerte a szombati gálaest fődíját és további három (a legjobb rendezőnek, forgatókönyvnek és főszereplő színésznek járó díjat is). Az erdélyi szász származású Alexander Nanau megrázó dokumentumfilmje ugyanezen a díjátadón elvitte a legjobb európai dokumentumfilm díját. (Kritikáink itt, illetve itt.) 

A lengyel Corpus Christi szintén indult a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjért, és további négy kategóriában kapott jelölést, ám a szombati gálán végül nem kapott díjat. (Kritikánk itt.)Kapcsolódó