Lux-díjat nyert a colectiv


Minden idők első Oscar-jelölt román filmje kapta ma az Európai Biztottság és az Europa Cinemas hálózat által közösen létrehozott díjat.

A mai, strassbourgi díjátadón Alexander Nanau rendező Thomas Vinterberg (Még egy kört mindenkinek) és Jan Komasa (Corpus Christi) elől vitte el a díjat, amelynek sorsáról az európai közönség és az Európai Parlament tagjai döntöttek egy nagyjából fél éve elindított közönségszavazás formájában.

A Colectiv-tragédia hatásairól készült dokumentumfilm elszomorító és dühítő látlelet napjaink Romániájáról; meg-megbicsakló dramaturgiája ellenére átütő élmény. […] …2015. október 30-án történt az említett, csak látszólag legálisan, félrepillantó hatóságokal, tűzvédelmi engedély nélkül működő bukaresti klubban, ahol a pirotechnika seperc alatt lángra lobbantotta a helyszínt. Az esetet mindenki ismeri, mindenki olvasta, mindenki látta, a számokat is csak azért írom le, mert nem lehet elégszer leírni: a 146 sebesült mellett 26 ember a helyszínen halt meg, 38-an pedig különböző kórházakban. Nanau filmje nem a 146-tal foglalkozik behatóan (habár illusztráció gyanánt nyomon követhetjük az egyik megcsonkult túlélőt is), és még csak nem is a 26-tal, hanem a 38-cal. Pontosabban azzal a rendszerszintű hanyagsággal és kapzsisággal, ami a 38 ember nagyrészét megölte a kórházban. (Teljes kritikánk itt, interjúnk a rendezővel itt.)

A film rendezője, Alexander Nanau – aki 2015-ben is bekerült a Lux-díj esélyesei közé Toto és nővérei című filmjével – köszönőbeszédében kifejtette, hogy úgy érzi, „ez a díj az áldozatoknak és családjaiknak szól, akiknek még mindig nem szolgáltattak igazságot Romániában. A díj ugyanakkor azoké az átlegembereké is, akik megszólaltak, elmondták a valóságot és megváltoztatták a román társadalmat. Európa most figyel. A társadalmak nem fejlődhetnek, ha nincs kultúra, oktatás és szabad sajtó”. A díjátadóra Nanaut elkísérte a colectiv főszereplője, Cătălin Tolontan újságíró is.Kapcsolódó