Ma kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál


A fesztiválon premier előtt vetítik az Ezüst medve-díjas Természetes fényt, és ott lesz a Toxikoma, az Így vagy tökéletes, a Hasadék és az Űrpiknik díszbemutatója. A szervezők vendége lesz a Balaton-parton többek közt Árpa Attila, Fekete Ernő, Herendi Gábor, Kovács Lajos, Molnár Áron és Szabó Győző.

Június 23. és 26. között Veszprémben a Várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton Moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi-strandon elhelyezett óriási kivetítőn peregnek majd a legújabb magyar filmek. Szerdán az Így vagy tökéletes díszbemutatójával Veszprémben kezdődik a hazai filmek új ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál. A romantikus vígjátékában többek között olyan színészeket láthat a közönség, mint Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza.

Június 24-én 21 órakor lesz Herendi Gábor új alkotása, a Toxikoma premierje a veszprémi Hangvillában. Június 25-én, pénteken 15 órakor Tudomány és Mozgókép címmel, a Pannon Egyetemmel együttműködve Herendi Gábor és Szabó Győző részvételével beszélgetést tartanak Veszprémben a Toxikomáról és a drogfüggésről. Aznap 21:30-kor Balatonfüreden a Balaton Moziban vetítik a filmet, ahol a közönség találkozhat Herendi Gáborral, Szabó Győzővel és Molnár Áronnal.

Pénteken 17 órakor a veszprémi Hangvillában tartják Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének premierjét, 18.30-kor a füredi Balaton moziban, premier előtt, Magyarországon most először láthatják a nézők Nagy Dénes Ezüst medve-díjas Természetes fény című alkotását, ami után szakértők jelenlétében tartalmas beszélgetésre is lehetőség lesz az alkotókkal, 20 órakor pedig a veszprémi Hangvillában Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi-dráma-vígjátéka debütál, ahol az alkotók is jelen lesznek, majd a Freakin’ Disco koncertezik az Expresszóban.

„Az első verziókban még Karády Katalinért rajongott az űrlény, de azt éreztük, hogy nem kielégítő, ha a film végén odamegy a sírjához. Amikor felmerült Zalatnay Cini neve, elég őrült gondolatnak tűnt, hogy önmagát alakítsa ebben a furcsa, stilizált valóságban.” Badits Ákos az Űrpiknikről, teljes interjúnk itt.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös rendezvényén az idén elhunyt Törőcsik Marira Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével, Jankovics Marcellre pedig a János vitézzel emlékeznek. Jancsó Miklós idén lenne 100 éves, előtte a Veszprémben forgatott Fényes szelek vetítésével tisztelegnek, az 50 éves Szindbádot pedig – amelynek rendezője, Huszárik Zoltán és főszereplője, Latinovits Zoltán is 90 éve született – a felújított kópia vetítésével és gasztroprogrammal ünneplik meg.

A családosokat is számos programot találnak a fesztiválon: pénteken Almádiban a strandon Bogyó és Babóca, szombaton a Kuflik várják a gyerekeket és míg délután Veszprémben a Filmio Fröccsteraszon Kodzsigula, a boszorkány történetét ismerhetik meg a Kabóca Bábszínház jóvoltából, addig a balatonfüredi Balaton Moziban a legendás Macskafogót digitálisan restaurált képpel és hanggal vetítik, utána közönségtalálkozó lesz Ternovszky Béla rendezővel.

A fesztivál közönsége a fesztivál weboldalán június 26-án 16 óráig jelölheti meg a kedvenc filmjét a legjobb mozifilm, tévéfilm, animációs, kisjátékfilm, rövidfilm és egész estés dokumentumfilm kategóriákban versenybe jelölt alkotások közül. A legtöbb szavazatot elnyerő film kapja a Magyar Mozgókép Fesztivál közönségdíját, a szavazók között pedig értékes ajándékokat sorsolnak ki. A fesztiválon való részvétel ingyenes, de védettségi igazolványhoz és regisztrációhoz kötött, amit június 9-étől a honlapon lehet megtenni: www.mozgokepfesztival.hu.

(a szervezők közleménye)Kapcsolódó