Ma kezdődik a szebeni TIFF


Alig pár nappal a kolozsvári központi rendezvény lezárása után, ma este Nagyszebenben is elindul a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál programsorozata.

15. alkalommal tér vissza Szebenbe a TIFF: augusztus 5. és 8. között több mint 30 filmet vetítenek az idei, kolozsvári kiadás kínálatából, köztük lesznek a díjazott alkotások és a kincses városban népszerű román filmek is, amelyeknek szebeni bemutatója után közönségtalálkozóra marasztalják a nézőket.

Ma este szabadtéren, az alkotók jelenlétében vetítik a TIFF legnépszerűbb filmjét, a România Sălbatică (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache) című ismeretterjesztő filmet, és közönségtalálkozó kíséri a La vida era eso (r. David Martín de los Santos) című versenyfilmet, amely elvitte a fesztivál színészi díját.

A szebeni román filmes kínálatba bekerült az Otto, barbarul (r. Ruxandra Ghițescu) a román filmes mezőny fődíjasa, Bogdan George Apetri Neidentificat című, FIPRESCI-díjas thrillere, Daniel Sandu második nagyjátékfilmje, a Tata mută munții, a debütdíjas #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac), valamint a Perfetti sconosciuti román remake-je, a Complet necunoscuți (r. Octavian Strunilă).

Vetítik még az idei cannes-i nyitófilmet, a Leos Carax rendezte Annette-et és a Quinzaine des Realisateurs-ben debütált, Întregalde című Radu Muntean-filmet is.

Pénteken, szombaton és vasárnap a gyerekeket és a kamaszokat is moziba várják: nekik szól a Nahuel y el Libro Mágico (Nahuel And The Magic Book, r. German Acuña) című fantasy animáció, a Céline Sciamma rendezte Petite Maman, valamint Claudiu Mitcu dokumentumfilmje, a Blană bombă.

A fesztivál teljes műsora elérhető a sibiu.tiff.ro honlapon.Kapcsolódó