Macedón dokumentumfilm nyert nagydíjat a Sundance Filmfesztiválon


Vasárnap zárult a 2019-es Sundance Filmfesztivál. A zsűri négy nagydíjának többségét női alkotók vitték el.

A legfontosabbnak számító amerikai filmdráma kategória nagydíját a halálos ítéleteket végrehajtó börtönőrnőről szóló Clemency nyerte. Rendezője, Chinonye Chukwu az első fekete nő, aki megkapja ezt a díjat.

Az amerikai dokumentumfilm kategória nagydíjasa Nanfu Wang és Jialing Zhang One Child Nation című filmje, amelyben a kínai születéskorlátozási politikai nyomába ered az éppen gyermeket váró filmalkotó.

A nemzetközi dokumentumfilmes mezőny nagydíjasa a macedón gyártású, török nyelvű Honeyland. Tamara Kotevska és Ljubomir Stefanov rendezők az utolsó méhvadász-nő nyomába eredtek. Főszereplőjük célja, hogy visszaállítsa a méhpopuláció természetes egyensúlyát, miután méhész-társai felrúgták azt az ősi szabályt, miszerint a méz felét mindig meg kell hagyni a méheknek.

Honeyland

A nemzetközi dráma kategória győztese a brit The Souvenir. Joanna Hogg filmje egy félénk filmszakos egyetemista lányról szól, aki épp rátalálna művészi énjére, amikor bonyolult kapcsolatba kerül egy karizmatikus, de megbízhatatlan férfival.

A rövidfilmes válogatás nagydíját a szíriai-libanoni Aziza (r. Soudade Kaadan) nyerte. Ebben a kategóriában román-francia rövidfilm is versenyzett, Anca Damian Telefonul című alkotása.

A Sundance Filmfesztiválon 121 egészestés és 73 rövidfilmet mutattak be január 23. és február 3. között. A nyertes alkotások leírása itt olvasható.


Címkék

Kapcsolódó