Magyar ASMR-film versenyez San Sebastiánban


Tánc és álomvilág mosódik össze a Cold Meridian című, hat perces kísérleti filmben. A fekete-fehér, 16 mm-es és super 8-as filmre forgatott alkotás rendezője Peter Strickland, producere Nedeczky Dóra.

A 2020. szeptember 18. és 26. között megrendezésre kerülő spanyol filmfesztivál expresszív, határátlépő alkotásokat felsorakoztató Zabaltegi-Tabakalera progjamjában mutatják be a Cold Meridiant, Peter Strickland (Varga Katalin balladája, Berberian Sound Studio, The Duke of Burgundy) legújabb alkotását.

Cold Meridian az online térben játszódik, ahol egy ASMR-performer és nézői ismétlődő rituáléinak lehetünk tanúi. Az ASMR rövidítés az Autonomous Sensory Meridian Response jelenségre utal, ami magyarul önálló érzéki-idegi reakcióként írható le. A YouTube-on az elmúlt években egyre növekvő népszerűségű videóktól, melyekben a performer általában mindössze suttog, a néző meditatív, kellemesen ellazult állapotba kerül. 

A rendező elmondása szerint a film fő inspirációját az ASMR-performer és az ASMR-néző közötti intim, mégis nyilvános kapcsolat adta, ahol nem egyértelmű, hogy kinek a kezében van az irányítás: a performernek addiktív hatalma van a néző felett, ugyanakkor a néző autonóm módon bármikor megszakíthatja a streaminget: „Engem nem az ASMR-élmény relaxáló hatása érdekelt, hanem annak nyugtalanító árnyoldala. Azt próbáltam elképzelni, hogy mi lenne az ASMR-performer vagy a néző rémálma” – idézi Stricklandot a produkció közleménye. Ebben az álomlogikában felsejlik a film rejtett cselekménye, amelyben egy táncperformansz előészületeit látjuk – hajmosás, storyboard-rajzolás, a próbák fotóinak archiválása. Minden ilyen mozzanat időközben az ASMR-rituálé szerves részévé lényegül át.

A Cold Meridian főszereplője két kortárs táncos, Wéninger Dalma és Váth Máté, de megjelenik mellettük Jakab Juli (Napszállta, Saul fia) és Kristóf Márton (Utóélet) is. A filmet Győri Márk operatőr (Víkend, Varga Katalin balladája) rögzítette super8-as és 16mm-es filmnyersanyagra, a plasztikus sound design Terner Péter érdeme, a film vágója Fekete Mátyás (In Fabric, The Duke of Burgundy). Producerként pedig Nedeczky Dóra (GUO4, Üres Lovak) fogta össze a film megvalósítának folyamatát.

A projekt eredetileg a Londoni Rövidfilm-fesztivál felkérésére készült egy élő esemény részeként, ami kimondottan az ASMR-jelenségre fókuszált. Később az alkotók úgy döntöttek, hogy további platformokon is bemutatják a filmet.Kapcsolódó