Magyar és román elsőfilmet is fejlesztenek Karlovy Varyban


A Midpoint Works in Development – Feature Launch projektje nyolc nagyjátékfilm-tervet mutat be a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál vasárnap kezdődő szakmai programjában. A 10 ezer eurós fejlesztési díjra cseh, horvát, grúz, görög, magyar, román, szerb és ukrán filmtervek pályáznak.

A pitchingre összpontosító képzés a három állomásos fejlesztés befejező része: az alkotók korábban Triesztben és Kaunasban is műhelymunkán vettek részt.

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál és a Midpoint közös fejlesztési díja mellett a további nyertes résztvevők részt vehetnek a Cottbus Filmfesztivál koprodukciós piacán, egy producer a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál továbbképzésén kap helyet. A Feature Launch 2019 összes producer-résztvevőjét meghívják a Trieszti Nemzetközi Filmfesztivál keretében szervezett East Meets West koprodukciós fórumára.

A nyolc résztvevő között szerepel Hevér Dániel Valami madarak című filmterve, amely a 78 éves, magányos Béla és a 17 éves impulzív Zoé szövetségéről szól. Az akarata ellenére öregotthonba utalt férfi és a boldogtalan anyja ellen lázadó lány közös útra indul, ami mindkettőjüknek segít abban, hogy szembenézzenek a félelmeikkel. A film forgatókönyvírója Kertész Zsanett, producere Dreissiger László (Filmfabriq Cinemart).

Ana-Maria Comănescu Horia című filmtervében a 17 éves címszereplő elköti apja motorbiciklijét, hogy megtalálja a lányt, aki elhagyta. Útközben különböző találkozások vezetik rá arra, hogy amin nem lehet változtatni, azt el kell engedni. A film producere Carla Fotea (microFILM).

(Cineuropa)Kapcsolódó