Magyar és román film nyert közönségdíjat a 16. Verzión


Szombat este a budapesti Toldi moziban kihirdették a 16. Verzió Filmfesztivál díjait, közölték a szervezők.

A magyar közönségdíj nyertese Szabó Réka A létezés eufóriája című filmje lett. A Locarnóban és Szarajevóban díjazott, megrázó dokumentumfilm Fahidi Éva életútjának története, aki 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban.

A létezés eufóriája

A nemzetközi közönségdíjat a román Alexander Nanau Colectiv című filmje kapta. 2015-ben 27-en vesztették életüket a bukaresti Colectiv nevű szórakozóhelyen egy tragikus tűzeset során. 37-en a tragédiát követő hetekben haltak meg, de nem életveszélyes sérüléseik miatt, hanem a nem megfelelő kórházi kezelés és az ott elkapott fertőzések következtében. Egy oknyomozó újságíró csoport nyomozni kezd, és lerántja a leplet a korrupt román egészségügyről.

Colectiv

A legjobb emberi jogi film díját Rachel Leah Jones és Philippe Bellaiche műve, Az ügyvéd (Advocate) nyerte el. Lea Tsemel izraeli zsidó ügyvédnő közismert arról, hogy palesztin vádlottak ügyeit vállalja, a békés tüntetőktől a fegyveres ellenállókig. A film áttekinti az ügyvédnő legfontosabb eseteit, reflektál munkája politikai jelentőségére, de azt is megmutatja, mekkora személyes árat fizet az, aki az „ördög ügyvédjének” szegődik.

Az ügyvéd

A Balog Orsi, Nikita Khellat, Kateřina Krejčová, Lubianker Dávid és Sara Simić alkotta nemzetközi diákzsűri különdíjat is osztott a kategóriában, ezt az amerikai Bűn+bűnhődés (Crime + Punishment) kapta. Stephen Maing filmje egy new yorki afroamerikai és latino rendőrcsapat mindennapi küzdelmeit mutatja be, akik karrierjüket és biztonságukat kockáztatják azért, hogy leleplezzék a szervezeten belüli visszaéléseket.

Bűn+bűnhődés

A diák- és elsőfilmes versenyprogramot a háromtagú nemzetközi zsűri bírálta. Leo de Boer holland filmrendező, Christine Dollhofer fesztiváligazgató és Zurbó Dorottya filmrendező a legjobb diákfilm díját Bartha Máté Szél viszi című alkotásának ítélte. A film főhőse, az anya nélkül nevelkedett Vivien élete nagy részében egyik nevelőszülőtől a másikig sodródott; egyedüli támasza egy katonai ifjúsági közösség. 18 évesen a gyámság kötelezettségétől szabadulva úgy dönt, a saját lábára áll és megváltoztatja az életét.

Szél viszi

A nemzetközi zsűri különdíjat is kiosztott a lett Elita Klavina Zoryana döntése (Zorjana Horobraja) című filmjének. Zoryana és Edgars 17 évesen már szülők, akik a lett vidék egy távoli csücskében élnek, gyönyörű táj, természet és állatok veszik körül őket. Azonban a munkalehetőségek szűkössége mélyszegénységben tartja a családot. Amikor Edgars munkát kap a városban, Zoryanának döntenie kell: menjenek vagy maradjanak?

Idén az UNICEF Magyarország támogatásával második alkalommal összeállt háromtagú gyerekzsűri választotta ki a fesztivál nyertes gyerekfilmjét a Diák Verzió öt filmje közül. A háromtagú zsűri Steve Loveridge sri lankai-brit-amerikai koprodukcióban készült, Matangi / Maya / M.I.A. című dokuját választotta a gyerekzsűri kedvenc filmjének. A Sundance Filmfesztiválon is díjazott, zenei betétekkel gazdagon tűzdelt filmben több évtizedet felölelő magánvideó felvételek is láthatók a sri lankai származású pop-ikonról, aki folyamatosan szembemegy a hagyományokkal és sztárként sem fél kiállni fontos, akár megosztó ügyek mellett.

A 16. Verzió Filmfesztivál díjait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tárgyalkotó tanszékének hallgatói tervezték a fenntarthatóság szempontjainak figyelembevételével.

A díjátadó ceremóniát a fesztivál zárófilmje, Isa Willinger angol-japán-olasz-német koprodukcióban készült dokuja, a Szia A.I.! (Hi, A.I.) zárta. A film felteszi a kérdést: hogyan változtatják meg mindennapi életünket a robotok és a mesterséges intelligencia? Vajon ki lesz a jövő világának a főszereplője?

(közlemény)Kapcsolódó