Magyar film- és médiatudományi intézet jött létre a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen


Bár a kolozsvári egyetemen már 12 éve létezik magyar nyelvű filmes oktatás, ez a Színház és Film Karon létrejött Magyar Film és Média Intézet (MFMI) megalakulásával önállósul.

Az új intézetben alapképzésen operatőri, valamint multimédia, hang és vágás szakirány választható, a mesterképzésen pedig a kisjátékfilm művészetével ismerkedhetnek a hallgatók – közölte ma az intézmény. Jelenleg több mint 50 diák tanul a BBTE Magyar Film és Média Intézetében, mentoraik neves hazai és külföldi filmes szakemberek, köztük M. Tóth Géza animációsfilm-rendező, Medvigy Gábor Balázs Béla-díjas filmoperatőr, valamint Csoma Sándor és Visky Ábel a magyar filmrendezők fiatalabb generációjából.

A BBTE filmszakának hallgatói számos filmes és filmelméleti díjjal büszkélkedhetnek: vezető helyen végeztek az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) elméleti megmérettetésein, díjakat szereztek a Magyar Speciális Független Filmszemlén, a Faludi Filmszemlén, a BIG Diákfilm Fesztiválon, vagy munkáikkal részt vettek a Cannes-i Rövidfilmfesztiválon (Court Metrage Short Film Corner Festival de Cannes), a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon, vagy éppen a kolozsvári TIFF és a marosvásárhelyi Simfest versenyprogramjában – emlékeztet a közlemény.  

Az új intézet tevékenységének első lépéseként fotópályázatot hirdet középiskolás diákok számára. A téma: Élet a pandémia idején. A pályázatra jelentkező, XI. és XII. osztályos fiataloktól 5–10 fényképet várnak, egyenként egy-egy min. 75 szavas, magyar nyelvű leírás kíséretében. Pályázni kizárólag olyan felvételekkel lehet, amelyeknek a pályázó egyedüli szerzője, és azok szerzői jogával rendelkezik. A pályaműveket 3 tagú szakmai zsűri bírálja el a téma jelentősége, a pályázat eredetisége és az alkotói kreativitás szempontjait vizsgálva. Az első és a második helyezett 500, illetve 300 lej értékű könyvvásárlási utalványt nyerhet, a fotóverseny győztese ugyanakkor kiválthatja a BBTE Magyar Film és Média szakán meghirdetett nyári fevételi első fordulóját (a felvételiző portfóliójának bemutatása és értékelése). A részletes pályázati felhívás elérhető a kiíró honlapján.Kapcsolódó