Magyar film napja: rendhagyó eseménysorral ünnepel a Sapientia


Konferenciával, kerekasztal-beszélgetéssel és filmvetítéssel ünnepli idén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári kara a magyar film napját.

A pénteki, április 30-i program a következő:

10:00–14:00: Műhelykonferencia a Kutatási Programok Intézete által támogatott Az erdélyi magyar fotó- és mozgókép-művészet az analóg–digitális korszakhatáron című projekt eredményeiből. Csatlakozni ezen a Facebook eseményen lehet.

16:00–18:00: Kerekasztal-beszélgetés. Mészáros Márta filmművészete. Résztvevők: dr. Fülöp Otília, dr. Gelencsér Gábor, dr. Popa Diána, dr. Varga Balázs, dr. Virginás Andrea. Moderátor: Lakatos Mihály.

18:00: Filmvetítés–Mészáros Márta: Kilenc hónap (1976)

A vetítés egyben a Nemzeti Filmintézet és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának támogatásával megvalósuló magyar filmtörténeti vetítéssorozat negyedik része: minden hónap utolós péntekjln, 18 órai kezdettel vetítenek egy-egy magyar filmklasszikust. A vetítést a kar oktatóinak rövid felvezetője előzi meg (ezúttal felvezetőt a kereasztal-beszélgetés fogja helyettesíteni), és a résztvevők érdeklődésétől függően közös beszélgetéssel zárul a találkozás. A járványhelyzet miatt az eseménysorozat online szerveződik, de a sorozat megálmodói remélik, hogy offline vetítésekre is lehetőség lesz a Kolozsvári Kar aulájában. Az egész éves program megtekinthető itt.Kapcsolódó