Magyar filmek versenyeznek utófinanszírozásért Karlovy Varyban


Dávid Attila Hajnal (Aurora) és Prikler Mátyás Hatalom (Power) című filmje a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál (KVIFF) workshopján indul támogatásért.

Ahogyan beszámoltunk róla, egy magyar film már biztosan lesz az idei KVIFF-en: Kis Hajni Külön falkájának Karlovy Varyban lesz a világpremierje. Ugyanabba a workshopba, ahol a Külön falka is nyert támogatást (Works in Progress), most egy másik magyar filmterv is bekerült: az erdélyi Dávid Attila Aurora (Hajnal) című projektje is versenyez a többi 11 fikciós és dokumentarista alkotással az összesen százezer eurónyi díjakért, amiből majd remélhetőleg be lehet fejezni a filmet.

A sokáig Eszter munkacím alatt futó Aurora kamarajellegű filmdráma, és egy házaspárt ért traumáról szól, amelyet egy pár hónapos csecsemő elvesztése okozott. A filmben Kurta Niké, az erdélyi Orbán Levente és Katona Péter játszanak, operatőre Gyuricza Mátyás, vágója pedig a szintén erdélyi Dunai László. A film zenéjét a szintén erdélyi Iszlai József szerzi, de Giliga Ilka jelmezes és Incze Kata gyártásvezető is erdélyi. A film mikroköltségvetésből készül, a támogatást az utómunkára szeretnék fordítani az alkotók.

Kép a Hajnal (Aurora) című filmből

A Works in Progress programot kifejezetten azért hozták létre, hogy az utolsó simításokra váró filmeket Csehországban fejezzék be a fiatal alkotók. Idéntől a dokumentumfilmes platformot egybeolvaszották a játékfilmessel, és a magyar alkotás mellett orosz, grúz, ukrán, de közel-keleti alkotások is versenyeznek a támogatásért. Az alkotások listáját ide kattintva lehet böngészni.

Prikler Mátyás szlovák-magyar-cseh koproduckióban készült alkotása, a Hatalom ezzel szemben a First Cut+ szekcióban dobbant, itt már kimondottan marketingre lehet pályázni kész filmmel. A krimiben egy uniós biztosi helyre pályázó politikus (Jan Kačer) halálos kimenetelű vadászbalesetbe keveredik. Az ügy miatt összefonódik a sorsa a magánéleti problémákkal küszködő titkosszolgálati ügynökkel (Hajdu Szabolcs), aki szintén az igazságot keresi. A Hatalom az MPhilms és a Proton Cinema részvételével készül, magyar koproducere Petrányi Viktória.

Prikler Mátyás szlovákiai magyar alkotó a pozsonyi filmművészeti egyetemen végzett, diplomafilmje a Köszönöm, jól című dokudráma volt (a film kapcsán a rendezővel készült interjúnkat ide kattintva olvashatjátok), mellyel meghívást nyert a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programjába 2010-ben. A Hatalom című filmtervvel Prikler korábban sikerrel szerepelt a cannes-i Producers Network szakmai fórumon.

(magyar.film.hu)Kapcsolódó