Magyar fókusz a pöstyéni Cinematikon


A felvidéki filmfesztivál egy-egy ország filmművészetére összpontosít Nagyító alatt nevű vetítési szekciójában. Idén a szomszédos Magyarország kerül „a nagyító alá”, és a fesztivál külön blokkal tiszteleg Enyedi Ildikó munkássága előtt.

A 17. alkalommal, szeptember 14. és 19. között megszervezendő Pöstyéni Nemzetközi Filmfesztivál változatos műfajú magyar filmekből mutat be bő egy tucatot; a Nagyító alatt szekció kurátora pedig Váró Kata Anna debreceni filmesztéta. A magyar filmes blokkba olyan alkotások kerültek be, mint Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje, Szász Attila Apró meséi, a skandinávthriller-hangulatú Valan – Az angyalok völgye (r. Bagota Béla), A martfűi rém (r. Sopsits Árpád) című bűnügyi filmdráma, vagy a Hurok (r. Madarász Isti) és a Kojot (r. Kostyál Márk). Vetítik még a Reisz Gábor rendezte Rossz verseket, Hartung Attila FOMO-ját és Bodzsár Márk Drakulics elvtársát is.

Enyedi Ildikó filmjeiből a Cinematik Respect szekciója nyújt ízelítőt. Műsorra tűzik a rendező Az én XX. századom, Simon mágus, valamint Testről és lélekről című filmjeit, és a vetítéssorozatot A feleségem története szlovákiai premierje fogja zárni.Kapcsolódó