Magyar fókusz Tallinnban Magyar fókusz Tallinnban

Magyar fókusz Tallinnban

A magyar filmművészetre „fókuszál” a november 12-én kezdődő Tallinn Black Nights Filmfesztivál: a nyitófilm A feleségem története lesz, ezen kívül több friss alkotást és felújított klasszikust is műsorra tűztek; itt lesz Pálfi György Mindörökké című legújabb filmjének az ősbemutatója is.

Az észtországi fesztivál In Focus: Hungary válogatásába 17 mozifilmet került, köztük van a közelmúltban készült Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (r. Horvát Lili), a Hab (r. Lakos Nóra) és A legjobb dolgokon bőgni kell (r. Groșan Cristina), továbbá Mundruczó Kornél Evolúció, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot és Bergendy Péter Post Mortem című borzongató kísértetfilmje, Magyarország idei Oscar-nevezettje.

A rövidfilmes szekcióban tíz magyar alkotást, továbbá Bereményi Géza, Enyedi Ildikó, Fábri Zoltán, Gaál István, Huszárik Zoltán, Jancsó Miklós, Jankovics Marcell, Makk Károly, Mészáros Márta és Szabó István egy-egy világhírű, restaurált alkotását nézheti meg a közönség.

Kis Hajni Külön falka című első egészestés alkotása az ifjúsági filmek versenyében indul, a központi versenyprogramot pedig Pálfi György Hátország című posztapokaliptikus filmdrámája gazdagítja. A 2015-ben, Mindörökké címmel nagyrészben leforgott filmet rendezője idén befejezte, íme egy hat évvel ezelőtti mood-videó az alkotásról:

A film forgatókönyvét Pálfi György ezúttal is Ruttkay Zsófiával közösen írta Tar Sándor A mi utcánk című kötetének egyik novellája, az El, valahová alapján. A főbb szerepeket Polgár Tamás, Ubrankovics Júlia, Menszátor Héresz Attila és Gosztonyi Csaba alakítja. A film operatőre Dobos Tamás, vágója Lemhényi Réka, producere Pusztai Ferenc.

Észak-Európa „legvadabb”, a nemzetközi fesztiválszövetség (FIAPF) által akkreditált filmfesztiváljának 25. kiadását november 12. és 28. között szervezik meg az észt fővárosban.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat