Magyar játékfilmeket is vetítenek Berlinben a határnyitás emlékére


Magyar és német filmeket tűz műsorra december 5-én és 6-án a határnyitás 30. évfordulójára a Collegium Hungaricum Berlin és a berlini Brotfabrik.

A kétnapos vetítéssorozat első estéjén, december 5-én a berlini Brotfabrik mozi mutat be rendszerváltás előtti és utáni magyar játékfilmeket, december 6-án pedig a Collegium Hungaricum Berlin vetít német dokumentumfilmeket, közölték a szervezők.

Az 1989 előtt időszakot női filmesek korai munkái képviselik. Mészáros Márta 1968-ban forgatta első nagyjátékfilmjét, az Eltávozott napot a népszerű énekesnő, Kovács Kati főszereplésével. A film egy árvaházban felnőtt gyári munkáslány történetét mutatja be, aki egy nap úgy dönt, hogy meglátogatja édesanyját. A filmet sokan az Arany Medve-díjas Örökbefogadás előfutáraként tartják számon. Angelika Andrees és Petra Tschörtner 1978-ban forgatott Otthon (Heim) című filmjének nyilvános bemutatójára csak 22 évvel a forgatás befejezése után, 1990-ben kerülhetett sor. A dokumentumfilmet eredetileg Roland Gräf P.S. című játékfilmjéhez szánták kísérőfilmnek, a DEFA filmstúdió vezetősége azonban a nevelőotthon lakóinak egyes megszólalásai miatt nem
engedélyezte bemutatását.

Az 1989 utáni időszakból a fenti alkotásokat témájukban rokon, de a rendszerváltás után készült filmeket vetítenek. Számos hazai és nemzetközi elismerést kapott Bollók Csaba a 2007-ben készült Iszka utazása című filmje, melynek tizenkét éves főhőse alkoholista szüleivel él Európa peremvidékén. Laurentia Genske és Robin Humboldt Am Kölnberg című 2014-es dokumentumfilmje egy hírhedt kölni lakótelep négy nehéz sorsú lakójának életét követi két éven keresztül.

A vetítésekre (program itt) a határnyitás 30. évfordulója alkalmából, a „30 éve szabadon” emlékév keretében kerül sor.

(közlemény, címlapkép: Eltávozott nap)Kapcsolódó