Magyar koprodukció nyerte a legjobb animációs filmnek járó Európai Filmdíjat


31. alkalommal adták át Sevillában szombat este az Európai Filmakadémia elismeréseit: tarolt a Hidegháború (Zimna wojna), magyar részvétellel készült animáció is nyert, valamint az életműdíjas Ralph Fiennes A napfény ízében alakított szerepével illusztrálta Európa aktuális társadalmi helyzetét.

A legtöbb kategóriában a Dogman – Kutyák királya (Dogman), a Hidegháború (Zimna wojna), A szent és a farkas (Lazzaro Felice), a Lány (Girl) és a Határeset (Gräns) című filmeket jelölték. A a legjobb elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj jelöltjei között szerepelt Szilágyi Zsófia Egy nap és Adina Pintilie Ne érints meg! (Nu mă atinge-mă) című alkotása, Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmjét pedig a legjobb dokumentumfilm díjára jelölték.

A díjátadón a politikai fogoly Oleg Szencov ukrán filmrendező és a házi őrizetben levő Kirill Szerebrennyikov orosz filmrendező előtt tisztelegtek.

Pawel Pawlikowski a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró díját, Joanna Kulig pedig a legjobb színésznőnek járó elismerését kapta a Hidegháború (Zimna wojna) című filmért, amelyet a díjátadó gála végén az év legjobb európai filmjének is kikiáltottak.

Hidegháború (Zimna wojna)

A legjobb színész díját Marcello Fonte vehette át a Dogman – Kutyák királya (Dogman) nyújtott alakításáért.

A legjobb vígjáték Armando Iannucci Sztálin halála (The Death Of Stalin) című filmje lett.

Az Európai felfedezés, azaz a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díjazottja Lucas Dhont Lány (Girl) című filmje lett.

A legjobb animációs játékfilm elismerését a magyar Puppetworks részvételével készült Még egy nap az élet (Another Day Of Life) című belga-lengyel-magyar-német-spanyol koprodukció kapta.

Another Day Of Life

A legjobb dokumentumfilmnek járó Európai Filmdíjat Jane Magnusson, a Bergman: A Year in a Life című alkotás rendezője vehette át.

A legjobb rövidfilmnek járó elismerést Sara Fgaier The Years című alkotása nyerte. A közönségdíjas (People’s Choice Award) Luca Guadagnino Szólíts a neveden (Call Me by Your Name) című filmje lett.

Életműdíjat kapott Ralph Fiennes és Carmen Maura, tiszteletbeli díjat vehetett át Costa-Gavras. Ralph Fiennes köszönőbeszédében 1999-es, Szabó István A napfény íze című filmjében alakított egyik szerepét idézte fel, pontosabban azt, ahogyan a zsidó származású Sors Iván ismét felveszi a család eredeti nevét, a Sonnenscheint, és úgy érzi, szabadon lélegezhet. A brit színész úgy véli, a „szabadon lélegzés” ma Európában veszélyben van a populizmus elterjedése és a „hátborzongató” közösségi média miatt.

A teljes díjlista, a technikai elismerésekkel együtt, itt olvasható. A következő, 2019-es Európai Filmdíj-gálát Berlinben szervezik megKapcsolódó