Magyar rendező is versenyez idén Velencében


Színpompás nemzetközi filmkínálat, több hölgy a versenyben, egy magyar rendező versenyfilmje: a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál közzétette a központi versenyprogramba bekerült alkotások listáját.

A járványhelyzet miatt átszervezett velencei fesztivál versenyprogramjában idén helyet kapott Mundruczó Kornél első külföldi (kanadai) gyártású, angol nyelvű filmje, a Pieces of a Woman. A Wéber Kata (Fehér istenJupiter holdja, Szép napok) forgatókönyve alapján készült filmdráma két főszerepét Vanessa Kirby és Shia LeBeouf alakítja, további szerepekben Ellen Burstynt, Molly Parkert, Iliza Schleizingert, Benny Safdie-t és Sarah Snookot láthatja – elsőként – a Lidó közönsége. A film a Mundruczó-Wéber alkotópáros eddigi legszemélyesebb alkotása: egy tragikus otthonszülés története; a fiatal anya gyásza egész családját megrázza, a nő pedig saját utat választ, amelynek során nemcsak megtanul együttélni a veszteségével, de képessé is válik a továbblépésre. A 31 nap alatt, Montrealban leforgatott  produkció stábjában az író-rendező páros korábbi alkotótársai – a vágó Jancsó Dávid, az executive producer Petrányi Viktória – mellett új nevek jelennek meg: az operatőr a norvég Benjamin Loeb, a látványtervező a kanadai Sylvain Lemaitre volt, a film zenéjét pedig A gyűrűk ura filmek kétszeres Oscar-díjas zeneszerzője, Howard Shore jegyzi.

A világ legrégebbi fesztiváljának 77. kiadásán a hetedik Mundruczó-filmnek olyan nagyágyúkkal kell megmérkőznie, mint a mexikói Michel Franco, a francia Nicole Garcia, a japán Kurosawa Kiyoshi vagy az Oscar-díjas amerikai Fredrick Wiseman. A fesztivált sokan támadták tavaly, amiért csak egy nő filmje került a versenyprogramba – idén a 18 film közül nyolcnak nő a rendezője.

A fesztivál online sajtótájékoztatóján a fesztiváligazgató Alberto Barbera elmondta, hogy minden film stábját meghívták a bemutatóra, és hogy idén a vörös szőnyegen is betartják majd a közösségi távolságtartás szabályait.Kapcsolódó