Magyar színészeket díjaztak Isztambulban


Rainer-Micsinyei Nórát A legjobb dolgokon bőgni kell és Dietz Gusztávot a Külön falka című filmekben nyújtott alakításáért díjazták a Boszporusz Filmfesztiválon a hétvégén.

A 9. Boszporusz Filmfesztivált október utolsó hetében rendezték meg Isztambulban. A nemzetközi versenyprogramba mindössze tíz alkotás kapott meghívást, köztük a két, a közelmúltban, inkubátoros projektként készült magyar film, A legjobb dolgokon bőgni kell és a Külön falka is. Rainer-Micsinyei Nóra elnyerte a mezőny legjobb színésznőjének járó díjat, Dietz Gusztávot pedig a legjobb színész díjával tüntette ki a zsűri.

  • „Dietz az érzelmes apát és a kíméletlen vadembert is remekül hozza, játéka egyszerre lenyűgöző és ijesztő” – írtuk a Külön falka apropóján. (Teljes kritikánk itt.)
  • Rainer-Micsinyei Nóra játéka nyomán „elsőre a megcsömörlött Y-generációs fiatal tökéletes archetípusa rajzolódik ki: felelőtlen, lusta, ügyefogyott… a nap folyamán egyre több jelző ragad rá, míg végül már nem fér bele a jól ismert műfaji sablonokba. Egyszerre több, mint a romkomoktól megszokott karakterek többsége – és mégis kevesebb náluk: szimplán valódinak hat.” (Teljes kritikánk A legjobb dolgokon bőgni kell-ről itt.)

Rainer-Micsinyei Nóra személyesen vette át a trófeát, míg Dietz Gusztáv díját a Külön falka rendezője és producere, Kis Hajni és Zachar Balázs vette át a záróceremónián.

A fesztivál díszvendégei közt volt Carlos Reygadas mexikói rendező és az Oscar-díjas Danis Tanović bosnyák forgatókönyvíró-rendező is.Kapcsolódó